Kaartenkar Stadsdichter doet als eerste Wilsum aan

Kaartenkar Stadsdichter doet als eerste Wilsum aan

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Brigitte Wolthuis realiseert haar winnend idee met de kaartenkar

Op één dag na precies twee jaar na het winnen van de Kamper Kunstprijs, heeft Stadsdichter Brigitte Wolthuis haar winnend idee gerealiseerd. Vrijdag trok ze voor het eerst eropuit met de kaartenkar. Wilsum had de primeur, om precies te zijn leerlingen van basisschool De Regenboog. Middenin het dorp droegen de kinderen hun gedicht voor, na hierin onderwezen te zijn door Wolthuis.

Angelusklok

In november 2019 won Brigitte Wolthuis in de Cellebroederspoort de Kamper Kunstprijs 2019 (zie onderaan) met haar idee ’Kaartje uit Kampen’. Het oorspronkelijke plan behelste een kaartenkar, in bijvoorbeeld de Stadskazerne, waaruit met muntgeld een kaartje getrokken kan worden. Na deze ter plekke geschreven te hebben (met de groeten uit Kampen) kan de ansicht tevens ter plekke gepost worden.
In Wilsum pakte Wolthuis het breder aan.
Leerlingen van basisschool De Regenboog hebben les gehad van Wolthuis in het schrijven maken van gedichten en tijdens een ronde door het dorp werden die door de makers zelf voorgedragen naast de kaartenkar. Meestersmid Sven de Lange maakte de kaartenkar volgens een doordacht ontwerp. Vanuit velerlei vakjes en laatjes kunnen gedichten als ansichtkaart verkocht worden en desgewenst ter plekke in de ingebouwde brievenbus op de post doen.

Voordracht van een gedicht naast de kaartenkar.

Wilsum700
Wolthuis leerde de kinderen vrij te denken en een gedicht te maken over hun dorp en de Angelusklok die in de toren van de St. Lambertuskerk hangt. Ze merkte vrijdagochtend zelf dat dat nog niet zo vlot ging maar een bezoek aan de kerk inspireerde haar voldoende.
Een ander thema was Wilsum700. In 1321 werden de Willekeuren van Wilsum vastgesteld. Dat zou het enige bekende stadrecht van Wilsum zijn, te lezen in een afschrift uit de zeventiende eeuw. Het stadsrecht dat Wilsum kreeg van de bisschop en een vorst, is waarschijnlijk van eerdere datum. Ook dat oorspronkelijke document ontbreekt. Daarom wordt het jaar 1321 aangehouden en wordt dit jaar het zevenhonderdjarig van Wilsum bestaan gevierd dat al tot meerdere gemeentes heeft behoord.
Na Wilsum trekt de Kamper Stadsdichter binnenkort met de kaartenkar verder naar ’s-Heerenbroek. Vanuit de kernen wil ze naar de stad trekken. Daarmee bouwt ze ook aan haar conditie gezien de zware kaartenkar.

Zie ook:
Stadsdichteres wint Kamper Kunstprijs 2019 (video – 2019)
Wie wordt de nieuwe Kamper Stadsdichter? (video – 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x