Stadsdichteres wint Kamper Kunstprijs 2019 (video)

Stadsdichteres wint Kamper Kunstprijs 2019 (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Birgitte Wolthuis lanceert winnend idee ’Kaartje uit Kampen’

De tweejaarlijkse Kunstprijs Kampen is ditmaal gewonnen door kunstenares, grafisch ontwerpster en stadsdichteres Birgitte Wolthuis. Uit vijf inzendingen koos een driekoppige jury haar idee. Anders dan een concreet kunstvoorwerp in voorgaande jaren, dienden deelnemers nu een projectplan of idee in te dienen voor de openbare ruimte. Wolthuis gaat een ’kaartenkar’ maken om kaarten mee te versturen. Uit Kampen.

Kaartenkar
In mei was er een informatiebijeenkomst geweest over de gewijzigde opzet dit jaar. Tijdens de uitreiking op woensdagavond 13 november in de Cellebroederspoort, lichte de juryvoorzitter Wim van der Beek toe dat elke keer de Kunstprijs getracht wordt te vernieuwen. Ditmaal werd er een kunstplan verwacht waarmee ”de beleving van de openbare ruimte in Kampen een verrassende en aangename impuls” krijgt.
Wolthuis leverde een plan in voor een kaartenkar, in bijvoorbeeld de Stadskazerne, waaruit met muntgeld een kaartje getrokken kan worden. Na deze ter plekke geschreven te hebben (met de groeten uit Kampen) kan de ansicht tevens ter plekke gepost worden.
”In alle opzichten origineel, haalbaar en hufterproof” en bovendien ”mobiel, flexibel inzetbaar en op een prettige manier zichtbaar in het straatbeeld”, aldus de jury. Deze bestond naast schrijver en kunstrecensent Wim van der Beek uit Geerten Sterk (winnaar eerste Kunstprijs in 2013) en Jolanda Slurink (lid gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunst).

Juryleden Slurink (links) en Sterk

Beoordeling
De jury is ”in één selectieronde na een uitgebreide uitwisseling van argumenten tot haar eindoordeel gekomen”. Die argumenten zijn onder andere gestoeld op de ”communicatie in de openbare ruimte” en de ”interactie met ruimte en/of publiek”.
Sommige ideeën vond de jury te traditioneel en te weinig vernieuwend. In onderstaande videoreportage komen de vier andere inzenders aan het woord. Dmitry Yakhovsky (pupil van striptekenaar Paul Reichenbach) had Hendrik Avercamp willen populariseren om meer erkenning voor deze ”belangrijke Kamper schilder” te krijgen. Daarmee sluit hij aan op het belang van de geschiedenis dat Reichenbach en Yakhovsky eerder verkondigden met een bijzondere stripalbum (zie onderaan).
Wolthuis is de opvolger van Irma Horstman die in 2017 de Kamper Kunstprijs won. cultuurZIEN had toen een uitgebreid interview met haar (zie onderaan). Daaruit blijkt dat de Kunstprijs met de inflatie meegaat want het geldbedrag is van €3000 naar €4000 gestegen. Daarvan kunnen heel veel kaartjes gestuurd worden. Met de kaartenkar van Birgitte Wolthuis. Uit Kampen.

Zie ook:
Burgemeester Koelewijn figureert in nieuw stripalbum
Interview met Irma Horstman (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x