Opperkabouter Dronten opent vernieuwd Kabouterpad

Opperkabouter Dronten opent vernieuwd Kabouterpad

Nieuws 0 Comment

Naastgelegen pannenkoekenhuis zoekt recept voor kaboutersoep

Na vijftien jaar is het Kabouterpad in Roggebotzand, gelegen aan de grens tussen Dronten en Kampen, grondig op de schop genomen. Staatsbosbeheer heeft het pad verlengd en vernieuwd. Het Kabouterpad is in juni feestelijk heropend door burgemeester Ineke Bakker, die kort daarna opgevolgd is. Het naastgelegen pannenkoekenrestaurant faciliteert een gang over het Kabouterpad maar mist zelf nog de eerste gang op het menu. Wie heeft het recept voor kaboutersoep?

Het Grote Kabouterbos
Het Kabouterpad ligt naast pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos. Theo Wezenberg heef het pad vijftien jaar geleden opgezet. De eerste boswachter van Flevoland, die in 2014 met pensioen ging, wilde de kinderen ”educatief en speels met cultuur in verbinding brengen”. Staatsbosbeheer beheert het Kabouterpad samen met het restaurant van Hans Dielissen, die tevens eigenaar is van het in Zeewolde gelegen pannenkoekenhuis Hans en Grietje.
Pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos is gerealiseerd in een voormalige werkschuur, zoals die her en der in Flevoland nog te vinden zijn. Naast de burgemeester, de boswachters, genodigden en spontane bezoekers, keek ook een vrouw toe die het pad vijftien jaar geleden als meisje had gelopen. De route van het kabouterpad is gratis verkrijgbaar bij het pannenkoekenhuis alsmede de nodige accessoires.
Als één van haar laatste optredens, opende Dronter burgemeester Ineke Bakker zaterdag 1 juni het vernieuwde Kabouterpad. Kort daarna is ze opgevolgd door Jean Paul Gebben. Het Kabouterpad is nu 800m lang en is desgewenst halverwege af te snijden. Kinderen lopen de route met een opdrachtenboekje, kaboutermuts en speciale rugzak met een spiegeltje, touwtjes, blinddoek, loep en gekleurde steentjes. De opdrachten verschillen per seizoen.

Samen met een "echte" kabouter gaan de kinderen op de foto.

Kabouterpad
Staatsbosbeheer heeft In Nederland bijna dertig kabouterpaden die al door tienduizenden kinderen zijn bezocht. Boswachter Amy Zeeman zwaait de scepter over het bosperceel dat grenst aan de Roggebotsluis. Roggebotzand is het oudste bos van Flevoland. Door het zand en de klei (uniek in Nederland) zijn er naast de gebruikelijke loofbomen ook naaldbomen te vinden. Hanjo IJkhout, beheerder van de Natuurspeelplaats in Kampen, noemt het een prachtig bos met een grote diversiteit aan flora en fauna.
Amy Zeeman heet kinderen welkom op het kabouterpad om ”anders te leren kijken naar de natuur”. De samenwerking die Staatsbosbeheer bij de kabouterpaden zoekt, hebben geresulteerd in een succesconcept voor deze speelse en educatieve kennismaking met natuur en cultuur.
Ook boswachter Vahid Dizdarevic was met vrouw en kinderen naar de opening gekomen. Lima, Ebin en Almir mochten ”proeflopen” nadat ze geïnstrueerd waren door één van de grote kabouters die in het Kabouterbos wonen. Als eerste mochten echter ten prijswinnaars het vernieuwde Kabouterpad lopen. Daarna werden ze gefêteerd op een feestmaal in het pannenkoekenrestaurant waar Hans Braaksma sinds oktober de nering leidt. Hij mist echter nog het voorgerecht op de menukaart van Het Grote Kabouterbos. De redactie ziet op redactie@KamperNieuws.nl graag het recept tegemoet voor kaboutersoep.

Groepsfoto na de opening van het Kabouterpad in Dronten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top