Kampen grijpt naast prijs voor ecologisch bermbeheer

Kampen grijpt naast prijs voor ecologisch bermbeheer

Gemeente, Natuur, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Derde plaats Blije Bermverkiezing in Overijssel die Hellendoorn wint

De bloemrijke berm van de Europa-allee is derde geworden in de Blije Bermverkiezing van provincie Overijssel. Gemeente Hellendoorn won de eerste prijs, de tweede plaats was voor gemeente Steenwijkerland en de gemeente Dalfsen heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen met een berm in Nieuwleusen. Initiatiefnemer Piet Bergstra is niettemin blij met het resultaat.

Betere leefomgeving
„We hebben allemaal de mond vol van biodiversiteit, verduurzaming en natuur, maar hoe breng je zoiets nu duidelijk over het voetlicht?” Op die vraag van Statenlid Sander Slots (PvdA) kwam anderhalf jaar geleden toenmalig Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) met het initiatief van de Blije Bermverkiezing. Slot diende de motie, om de prijs uit te reiken, samen met de Christen Unie in bij de Provinciale Staten van Overijssel.
„Op het gebied van bermbeheer”, vertelt Slot, „zijn de afgelopen jaren enorme stappen gezet. Een bloeiende en groeiende berm is van groot belang voor heel veel organismen. Bovendien maakt een blije berm de gemiddelde trip, ongeacht per auto, fiets of benenwagen, een stuk interessanter.” Om gemeenten uit te dagen hun uiterste best te doen leek het de Statenleden een goed idee om hieraan een prijs te verbinden.

Bloemen voor Bijen
Twee jaar geleden werd de Europa-allee het startpunt van het project ’Bloemen voor Bijen’ (zie onderaan) op initiatief van raadslid Piet Bergstra (Hart voor Kampen). Dit project wil meer bloeiende bermen creëren voor wilde bijen en andere bestuivers. Daarvoor moeten het maaibeleid en de bodem goed op elkaar aansluiten.
Overijssel heeft een groot aantal kilometers aan bermen die echter niet overal ecologisch interessant zijn door klepelbeheer (verhakselde plantenresten laten liggen als compost) waardoor de voedselrijkdom van de bodem toeneemt. Daardoor is er uiteindelijk alleen nog plek voor grassen en ruigteplanten als brandnetel en fluitenkruid. Alles kort en groen ziet er netjes uit maar volgens Slot betekent ”alles rigoureus in één keer maaien wel dat je de leefomgeving van heel veel insecten en andere dieren kapot maakt.”

Winnende gemeente Hellendoorn met v.l.n.r. Anneriek Simons, beleidsmedewerker Groen, Annemarie Dubbink, wethouder, en Erik Pluimers, medewerker Groen.

Europa-allee
Ook Kampen heeft de mond vol over biodiversiteit en zet zich in voor een biodiverse berm: meer ecologisch beheer en de berm inrichten met landschappelijke elementen. De berm van de Europa-allee werd ingediend voor de provinciale Blije Bermverkiezing. Bij een veldbezoek in juli werden de pluimvoetbij, het icarusblauwtje en sprinkhanen aangetroffen. Volgens het juryrapport is het beheer goed. De jury heeft wel enkele aanbevelingen gedaan zoals het creëren van meer open plekken in de berm.
De winnende berm ligt in gemeente Hellendoorn langs een rondweg om een wijk waar veel verkeer langskomt. ”Een prachtig diverse berm met veel inheemse kruiden”, aldus de jury, ”en het aandeel gras is lager dan het aantal kruiden. Ook is er open grond.” Bergstra is blij met de derde plaats: „En dat na één jaar pionieren! Een mooie bloemrijke berm in het midden van Kampen. Er komen veel mensen langs en die kunnen ervan genieten.”

Zie ook:
Natuur in Kampen (gedicht – 2021)
Financiële bijdrage gemeente voor ’Bloemen voor bijen’ (2020)
Discussie maaibeleid woekert voort (2018)
Bloemenpracht geplant in Stadspark (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x