Kampen blijkt zeer punctueel station

Kampen blijkt zeer punctueel station

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Cijfers ProRail geven meer vertraging aan voor station Kampen Zuid

De vertraging op de lijn Kampen-Zwolle ligt ver boven de norm die ProRail hanteert. Voor treinreizigers is de norm voor punctualiteit vastgesteld op 89.9%. Op het Kamperlijntje kwamen de treinen afgelopen jaar voor 98,4% op tijd aan in Zwolle. Daarmee staat het traject landelijk op de derde plaats. Reizigers vanaf station Kampen Zuid zijn, ongeacht welke eindstation, in alle gevallen vaker verlaat.

Treinpunctualiteit
In Overijssel staat naast Kampen ook Oldenzaal in de landelijke top vijf van meest punctuele stations. ProRail telt geen vertragingen mee die minder dan drie minuten bedragen. In Oldenzaal arriveerden 97,7% van de treinen op tijd. Binnen de landelijke top tien staat nog een treinstation in Overijssel, te weten op de achtste plaats Hardenberg met een score 97,2%.
Op de lijnen van Kampen en Oldenzaal is Keolis de vervoerder en op het spoor van en naar Hardenberg rijdt Arriva. Samen met twee Duitse vervoerders werken Keolis en Arriva voor alle regiotrajecten in Overijssel samen binnen Blauwnet. ProRail maakt onderscheid tussen het hoofdrailnet (HRN) en de regionale spoorinfrastructuur, waaronder Blauwnet.

Treinen vanaf Kampen Zuid lopen vaker vertraging op dan vanaf Kampen.

Hoofdrailnet
Station Kampen Zuid, dat zes jaar geleden open ging, valt onder het HRN. Daarvoor hanteert ProRail vijf minuten waaronder een vertraging niet als dusdanig meetelt. Op de vijf bestemmingen vanaf Kampen Zuid scoorde Dronten afgelopen jaar het beste met 97,0%. In Amsterdam Centraal stapten slechts 91,0% van de reizigers vanaf Kampen Zuid zonder (noemenswaardige) vertraging uit.
De punctualiteit van station Kampen, dat 153 jaar geleden open ging (zie onderaan), staat onder druk omdat er een oplossing wordt gezocht voor het ”Stadshagendebacle”. Vanuit de Kamper politiek is meermaals verzekerd dat die oplossing geen gevolgen mag hebben voor Kampen. Recent is de ”oplossing” gevonden en gepresenteerd (zie onderaan).

Totaalplaatje
Afgelopen jaar stonden de treinen in Nederland minder vaak stil. Het aantal grote(re) storingen is afgenomen met 10%, zo meldt spoornetbeheerder ProRail, en er reden meer treinen op tijd. Te weten 91,5% in 2018 versus 90,5% in 2017. Nederlandse treinen reden niet eerder zo punctueel. Daarmee blijft Nederland wereldwijd in de top drie staan van spoorlanden, naast Japan en Zwitserland.

Zie ook:
Kamperlijntje blijft 100 km/u rijden (dec. 2018)
Valse start nieuwe trein op vernieuwde Kamperlijn (dec. 2017)
Topdrukte bij jubileumexpositie Kamperlijntje (mei 2015)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top