Kampenaren betreden Staten-Generaal
Nieuws, Politiek, Regionaal 1 juni 2019, 0 CommentCDA’ers Rietkerk en Palland nemen plaats in Eerste en Tweede Kamer
Kampen levert twee volksvertegenwoordigers aan het nationale parlement. Onverwachts schuift Hilde Palland (39) op richting het pluche van de Tweede Kamer. Theo Rietkerk (57) is verkozen in de Eerste Kamer. De bestuursvoorzitter van Landstede zat al eerder in de Tweede Kamer. Palland is verrast en enthousiast.
Kamper fractievoorzitter Palland
Hilde Palland is een geboren en getogen Kamperse, getrouwd, moeder van een dochter en ze kerkt bij de NGK. In 2000 werd ze lid van het CDA. Tussen 2006 en 2018 zat ze drie periodes in de gemeenteraad waarvan de laatste acht jaar als fractievoorzitter. In 2017 stond ze op de kieslijst van het CDA voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Wanneer drie fractieleden na die verkiezingen waren doorgeschoven naar het kabinet, was Palland in de Tweede Kamer terecht gekomen. Nu belandde ze op de reservebank.
Met de benoeming van fractievoorzitter Sybren Buma tot burgemeester van Leeuwarden, kwam er een zetel van de CDA-fractie in de Tweede Kamer vrij. Vervolgens was het echter spannend of één van de CDA-staatssecretarissen fractievoorzitter zou worden en daarmee terugkeren in het parlement. Het CDA koos echter voor Kamerlid Pieter Heersma als nieuwe fractievoorzitter. Daarmee kon Palland als eerste reserve, gedurende twee jaar, plaatsnemen in de Kamerbankjes.
Woensdag 29 mei is ze tot haar verrassing beëdigd als volksvertegenwoordiger. Ze had niet gerekend op een vertrek van Buma en er waren nog geen concrete signalen dat ze na de Provinciale Statenverkiezingen in de Tweede Kamer zou belanden. Haar portefeuille wordt de komende weken bekend als de fractie de verdeling vaststelt. Ze wil in Den Haag kenbaar maken wat er in haar regio en provincie speelt, buiten de Randstad.
Overijsselse gedeputeerde Rietkerk
Theo Rietkerk is geboren in Goes maar al lange tijd woonachtig in Kampen. In 1993 werd hij lid van het CDA. Hij is gescheiden, vader van vier kinderen en hij kerkt bij het NGK. Volgens ingewijden is hij een bestuurder pur sang. Vader Jan Rietkerk was de eerste RPF-burgemeester en bestuurde Genemuiden van 1977 tot 2001. Zijn ooms Piet, Wim en Koos waren allen politiek actief, op lokaal, regionaal en nationaal niveau.
In 1998 werd Rietkerk bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in het parlement gekozen. In 2002 en 2003 werd hij herkozen. Kort na de verkiezingen in 2003 werd hij gekozen als lid van de Gedeputeerde Staten van Overijssel en ruilde daarvoor Den Haag in voor Zwolle. In 2007 werd Rietkerk door collega-gedeputeerden en Statenleden gekozen tot beste gedeputeerde van Nederland. Met de vijfde plaats op de kandidatenlijst van het CDA voor de Eerste Kamer, is zijn terugkeer naar Den Haag geen verrassing.
Het senatorschap is geen voltijdsfunctie en Rietkerk blijft daarnaast voorzitter van de Landstede-onderwijsgroep. Wel laat hij enkele van zijn nevenfuncties vallen. Hij blijft voorzitter van voetbalvereniging Go Ahead Kampen waartoe hij in 2014 was gekozen. Zelf had Rietkerk altijd voetballer willen worden en liet daarvoor zelfs een universitaire studie schieten. Gescheurde kruisbanden zetten een streep door de rekening.
Waar hij in Den Haag een streep doorheen wil zetten zijn de vele regels, bijvoorbeeld bij de doorgeschoten AVG. Op elf juni treedt de nieuwe Eerste Kamer aan en zal Kampen goed vertegenwoordigd zijn aan het Binnenhof.