Kamper Almanak 2015 zet traditie voort

Kamper Almanak 2015 zet traditie voort

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Presentatie 81e editie voorafgaand aan publieke uitgifte

 

Niet vaak mag het Frans Walkate Archief zich in zo’n grote belangstelling verheugen als gisteren, donderdag 17 september. Aan genodigden werd de Kamper Almanak 2015 gepresenteerd en Sam Hörchner ontving het eerste exemplaar. Vandaag is de Almanak af te halen vanaf tien uur – een andere dag in het jaar dat veel Kampenaren het Archief weten te vinden. De 81e editie van de Kamper Almanak is weer een gevarieerd cultuurhistorisch jaarboek geworden.

Voor verzamelaars zijn nog eerdere exemplaren van de Kamper Almanak beschikbaar.

De Almanak is een uitgave van het SNS Historisch Centrum. De directeur daarvan, Herman Harder, introduceerde de Kamper Almanak 2015 met het oplichten van diverse tipjes van de sluier. Namens Natuur in de IJsseldelta heeft Henk Dorgelo een verrassend leerzame bijdrage geleverd en ook toonde Herman Harder zich verheugd met de eerste bijdrage van Harry van Biessum namens het Ikonenmuseum. Kort dankt de directeur van het Frans Walkate Archief enkele nieuwe schrijvers maar ook de trouwe auteurs en redactieraad.

Waar mensen komen, gaan ze ook en zo nam al jaren geleden Sam Hörchner afscheid. De historicus en voormalig wethouder van Kampen had zeven jaar trouw de Kamper kroniek bijgehouden maar droeg in 2007 het stokje over aan Ita Gunnik. Deze eerste vrouwelijke chroniqueur is inmiddels opgevolgd door Jeany van den Berg die de afgelopen jaren het dagelijkse Kamper wel en wee in kroniekvorm vastlegt. Nadat Sam Hörchner het eerste exemplaar ontvangen en uitgepakt had, werd een geschilderd portret van hem onthuld. Hij reageerde opgelucht op het geslaagde portret want op de dag dat de schilder kwam ”zag hij er niet uit”. Hij wordt hiermee opgenomen in de eregalerij van Almanakauteurs. Door ruimtegebrek verdwijnt het portret in het depot en komt er waarschijnlijk pas weer uit bij een jubileum of expositie.

Sam Hörchner (l) met naast hem Herman Harder is blij verrast met het onthulde portret

Herman Harder nam van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen te wijzen op de expositie over de Wereldspaardag. Deze dag (30 oktober) wordt al sinds 1924 gehouden om wereldwijd bewustzijn te kweken voor het belang van sparen. Nu de Kamper Almanak dit jaar later is verschenen dan gebruikelijk, komt daardoor onbedoeld de originele traditie weer in beeld. Oorspronkelijk werd de Kamper Almanak, die in 1928 voor het eerst verscheen, uitgereikt ter gelegenheid van Wereldspaardag.

Een andere jarenlange trouwe bijdrager aan de Almanak, Roy Bergsma, neemt ook afscheid. In stripvorm heeft hij jarenlang met een vette knipoog Kamper ontwikkelingen belicht. Hiermee wordt tevens de Almanak verluchtigd evenals door de foto’s. Dit laatste krijgt ook vorm in de slotbijdrage van de Almanak. Na de Kamper Kroniek sluit de Kamper Almanak af met de Fotokroniek. Om het voorbije jaar in beelden samen te vatten, heeft Geraart Westerink mogen putten uit de rijke verzameling van Freddy Schinkel. Zo is de traditie van de Kamper Almanak weer voortgezet. Als de geschiedenis het al niet doet, dan laat dit cultuurhistorisch jaarboek haar rijk gemêleerde sporen wel na.

Ernst Hupkes bestudeert de strips van Roy Bergsma.

Zie ook:
Kamper Almanak (Facebook)
Rondom de wereldspaardag (Polygoon 1959)
SNS Historisch Centrum > Frans Walkate Archief > Kamper Almanak

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x