Kamper Almanak 2016 is gepresenteerd

Kamper Almanak 2016 is gepresenteerd

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Dozen vol liggen weer te wachten op liefhebber en verzamelaar

 
Te midden van glamourachtige foto’s van Freddy Schinkel is het eerste exemplaar van de Kamper Almanak overhandigd aan André Piederiet, oud-docent en publicist. Ook werd een schilderij van hem onthuld voor de portrettengalerij in het SNS Historisch Centrum. Tenslotte opende directeur Herman Harder een tentoonstelling met foto’s uit de Fotokroniek van de Kamper Almanak.

Het Frans Walkate Archief is gevestigd in het gebouw van de vroegere SNS Bank.

Het wordt steeds later in het jaar maar gisteren werd dan eindelijk de Kamper Almanak gepresenteerd van het afgelopen jaar 2015. Uitgegeven door het SNS Historisch Centrum, oftewel het Frans Walkate Archief, leidde directeur Herman Harder de presentatie in. Het 1e exemplaar van de 83e editie van de Kamper Almanak reikte hij uit aan André Piederiet, die vertelde hoe hij 78 jaar geleden voor het eerst het pand van de vroegere Spaarbank betrad. Piederiet haalde meer herinneringen op en hij was te spreken over het portret dat van hem geschilderd is. “Het is goed uit de verf gekomen”, sprak de vroegere docent en publicist die veel voor de Kamper Almanak heeft geschreven.

André Piederiet naast "zijn" zojuist onthulde schilderij voor de Portrettengalerij.

Geraart Westerink kreeg daarna het woord en de kunsthistoricus, die samen met Herman Harder en Mathilde Wessels-Bierling de redactie vormt, schetste de opbouw van de Almanak. Hij benoemde de toenemende hoeveelheid, en belang van, beeldmateriaal waarmee hij een brug sloeg naar de fototentoonstelling. ”Zoals veel aanwezigen met het technische gemak van tegenwoordig wel een foto-apparaat bij zich zullen hebben, neemt het aantal foto’s enorm toe”. Om die reden bespeurt Westerink, vooral in vakantietijd, een devaluatie van fotomateriaal. ”Iedereen kan wel op een knopje drukken”, vervolgt Westerink, “maar Freddy Schinkel doet dat met een visie”. Zijn woorden worden onderstreept met de, soms bijna kunstzinnige, foto’s die door het hele Walkate Archief verspreid hangen. De expositie is tijdens openingstijden gratis te bezoeken.

Expositie van werk van fotograaf Freddy Schinkel.

Als beeldredacteur heeft Remy Steller een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Kamper Almanak, waar op de omslag, hoe kan het ook anders als grote gebeurtenis in 2015, een mooi beeld van de IJsselkogge staat, dat in de Almanak gevolgd wordt door een artikel van Willem van Halem en Wim Schluter met een tekening van Roy Bergsma. Maarten van Gemert verhaalt over de ontwikkelingen van Brunnepe in het afgelopen jaar en Bas Nijhof leidt de lezers rond in de vernieuwde Stadsgehoorzaal. Zo geeft het cultureel historisch jaarboek een inkijk in talloze Kamper gebeurtenissen in 2015 en nu ook digitaal.

Op de Almanakomslag schittert de 'IJsselkogge'.Als een monnik heeft Remy Steller zich op de digitalisering gestort en dat werk is nu voltooid. Vanaf de eerste uitgave in 1928 tot nu is de Kamper Almanak op internet te raadplegen. Desondanks zullen er nog rijen voor het Frans Walkate Archief aan de Burgwal staan voor de Kamper Almanak 2016 die in een oplage van 3000 stuks verschenen is. Een gratis exemplaar is vanaf vandaag, vrijdag 15 juli om 10u00, af te halen en daarna tijdens de reguliere openingstijden op woensdag- en donderdagmiddag. Een echt boek op schoot voelt toch nog net even wat anders dan een warmlopende laptop.

 

Zie ook:
Website Kamper Almanak
Kamper Almanak 2015 zet traditie voort

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x