”Nieuwe” Volksbank presenteert Kamper Almanak 2017

”Nieuwe” Volksbank presenteert Kamper Almanak 2017

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Historisch Centrum geeft 83e editie uit met zowel vernieuwing als traditiegetrouwheid


In het Frans Walkate Archief is het eerste exemplaar van de Kamper Almanak 2017 uitgereikt aan Jan Visser, wiens op doek vastgelegd portret werd onthuld en toegevoegd aan de galerij. Herman Harder, directeur SNS Historisch Centrum, lichtte de nieuwe naam van de Volksbank toe, onder wier auspiciën de Almanak is uitgebracht. Alle genodigden konden daarna een exemplaar afhalen en de expositie of de vernieuwde binnentuin bekijken.

Vaste rubrieken
De Kamper Almanak 2017 kent traditiegetrouw de rubrieken In de etalage, Natuur in de IJsseldelta (door Niels Jeurink), Uitgelicht en gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Voor de etalage zijn in deze editie kleinere organisaties benaderd, zoals het Huys der Kunsten, de Stadsboerderij en Stichting cultuurZIEN (zie onderaan). De historische bijdrage is vervangen door het Koggekatern. Deze speciale uitgave van de Kamper Almanak, tijdens de Internationale Hanzedagen, is integraal opgenomen. Het Koggekatern was tegen een kleine vergoeding te koop tijdens de Hanzedagen. Herman Harder vertelde dat het Frans Walkate Archief tijdens dat gebeuren met 2700 mensen een bezoekersaantal kreeg dat gewoonlijk op jaarbasis wordt gehaald.

Herman Harder spreekt iedereen toe bij de presentatie van de Kamper Almanak 2017.

Cartoon van Roy en portret van Jan
Roy Bergsma heeft zijn gebruikelijke grafische bijdrage aangeleverd ”waarvan vele mooie details helaas niet uitkomen in het formaat van de Almanak”, aldus Herman Harder. Hij zette vervolgens Jan Visser in het zonnetje, in navolging van de reportage in de Almanak. Harder schetste kort de vele bezigheden van Visser, die zelfs na zijn pensioen zijn werk nog voortzette door een onderwijsinspectie in Duitsland op te zetten. ”Toen burgemeester Koelewijn Jan Visser ridderde in de Orde van Oranje Nassau, heeft hij nog veel meer verteld”, verwees Harder met een knipoog naar de burgervader die samen met andere bestuurders, historieliefhebbers en eerdere geportretteerde Kampenaren in het publiek stond. Samen met de maker, Martin-Jan van Santen, onthulde Jan Visser zijn portretschilderij. Hij complimenteerde de schilder met het ’olieverf op doek’ waarbij Visser met name lof sprak over de lichtschakering.

Jan Visser onthult "zijn" portret samen met de maker Martin-Jan van Santen.

Bijen in binnentuin
In de Almanak is ook een reportage opgenomen over de vernieuwde binnentuin van het SNS Historisch Centrum dat zijn voorvoegsel SNS verloren heeft. Het Historisch Centrum is een stafafdeling van de Volksbank. De Volksbank N.V. is per één januari de nieuwe naam voor de organisatie van SNS Bank N.V. Daaronder vallen vier bancaire merken. Het Historisch Centrum beheert ”het op de regio Kampen gerichte Frans Walkate Archief en het bedrijfshistorisch archief van De Volksbank N.V. en haar voorgangers”, aldus de toelichting in de Kamper Almanak 2017. In de nieuwe scheidingsmuur van de binnentuin is een grote gevelsteen opgenomen met het logo van de voormalige Nutsspaarbank in Emmeloord. Het vroegere logo stelt een honingraat met bij voor. Heel toepasselijk zijn daar twee bijenkasten bijgeplaatst. ”Zolang ze zich niet aangevallen voelen,” stelde Harder de aanwezigen gerust, ”doen ze geen kwaad”. Derhalve was de binnentuin, met een doordachte opzet en beplanting, opengesteld.

De vernieuwde binnentuin van het (SNS) Historisch Centrum, uitgever van de Kamper Almanak.

Openstelling
Het Historisch Centrum zelf is op 14 juli extra geopend van 10u00 tot 17u00 voor liefhebbers die een exemplaar willen komen afhalen. Daarna is het Frans Walkate Archief, zoals gebruikelijk, op woensdag en donderdag geopend van 14u00 tot 17u00. Met 3000 exemplaren van ieder 384 pagina’s dik biedt de Kamper Almanak 2017 weer volop cultuurhistorisch Kamper leesvoer.

Enkele onderwerpen in de Kamper Almanak 2017 zijn ook op Kamper Nieuws verslagen. Hieronder staan drie verwijzingen daarnaar gevolgd door artikelen over de Almanakpresentatie van voorgaande twee jaren.

• Carin Koopman vertelt in de Kamper Almanak over het Kamper Letterspel van cultuurZIEN.
Kamper Nieuws schreef: Kamper Letterspel gereed voor lancering (8 mei 2016)
• Reijer van ’t Hul doet in de Kamper Almanak verslag van de Ommelandvaart.
Kamper Nieuws schreef: Doel Ommelandvaart behaald (30 mei 2016)
• Geraart Westering memoreert in de Kamper Almanak Kees Hardeman.
Kamper Nieuws schreef: In Memoriam – Kees Hardeman (17 jan. 2017)
Kamper Almanak 2015 zet traditie voort (Kamper Nieuws – 18 september 2015)
Kamper Almanak 2016 is gepresenteerd| (Kamper Nieuws – 15 juli 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x