Kamper kadekraan herrijst dit jaar op de IJsselkade (video)

Kamper kadekraan herrijst dit jaar op de IJsselkade (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Sail Kampen start met onthulling bouwbord

Dit jaar zou de Kamper kadekraan op de IJsselkade dan toch echt uit het stof moeten herrijzen. Uit metaal, beter gezegd. De onderdelen zijn bijna allemaal klaar en liggen geduldig te wachten bij Industrie Service Kampen. Voordat Sail vrijdagmiddag van start ging, werd op de IJsselkade het bouwbord onthuld. Binnen enkele weken zou de herbouw moeten starten.

Enthousiasme
De geschiedenis begon in 2009 met een enthousiaste medewerker van gemeente Middelburg. Vroeger raadslid Jan Elhorst sprak hem toen hij op zoek ging naar meer informatie. Hij had langs de kade in Middelburg de kraan zien staan die hij herkende van weleer in Kampen. In 1870 werd de kraan aan de IJsselkade gebouwd voor de somma van zeshonderd gulden. Een eeuw later is ’ie om onduidelijke reden verdwenen.
Een lang en taai proces begon om de historische kraan terug te krijgen op de Kamper IJsselkade. Stichting Herbouw Kadekraan Campen heeft de middelen en financiën rond weten te krijgen. De kadekraan zal alleen voor historische en recreatieve doeleinden mogen worden gebruikt want volgens de Arbowet mag hij officieel niet meer als werktuig dienen.

Bouwbord
Twee uur voor de officiële aftrap van Sail Kampen 2024 werd het bouwbord onthuld. Aan Jan Elhorst en wethouder Richard Boddeus was de eer om het doek van het bord te trekken. Elhorst verhaalde eerst de geschiedenis en sneldichter Hans Houkema had een gedichtje paraat. Tijdens Sail konden bezoekers symbolisch een klinknagel kopen voor vijf Euri. Daarmee kwam hun naam in de tijdcapsule die in de kraan wordt gestopt voor latere generaties.
Bert Weever heeft veel sponsors bij elkaar gekregen. Er is nog plaats op het bord voor nieuwe sponsors. Strikt genomen is de begroting nog niet geheel sluitend. Met naar inschatting van Weever een verkocht aantal van meer dan driehonderd virtuele klinknagels slinkt het financiële gat.

Tandwielen van de te herrijzen Kamper kadekraan.

Vooruitzicht
Rick van der Haar is één van de drijvende krachten achter het initiatief. Hij verwacht dat binnen een maand de bouw echt gaat starten. De kadekraan zou, als het meezit, met Kerst in Oud Kampen fier boven de kade moeten uitsteken. Van der Haar behoort tot een hecht gegroeide groep vrijwilligers, zo vertelde Elhorst. Hij heeft na tien jaar de voorzittershamer overgedragen aan Berry Zandbergen.
Zoals ook Sail Kampen met veel vrijwilligers betaalbaar is gehouden, zo is het gelukt om de kadekraan zonder gemeenschapsgeld te realiseren. De laatste onderdelen moeten nog van de gieterij komen en dan kan de puzzel beginnen. Uiteindelijk komt er een replica van Middelburg, maar dan werkend. Dat is op zijn beurt de kadekraan van weleer. De ’fout’ van de sloop wordt hersteld.

Zie ook:

Media Groep Kampen maakte onderstaande videoregistratie.Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x