Kamper boegbeeld schittert weer op televisie (video)
Geschiedenis, Hanze, Nieuws, Video 11 november 2021, 0 CommentUitleg over De Hanze met Schepenzaal en Kamper Kogge op NPO3
Het boegbeeld van Kampen, de Kamper Kogge, schittert volgende week weer in een televisieprogramma. Ditmaal in het informatief jeugdprogramma Het Klokhuis van de NTR. Dinsdag 16 november om 18u45 vertelt Janouk Kelderman het verhaal van de Hanze. Ze illustreert dat met de Kamper Kogge, waarop ze meevaart, en een bezoek aan de Schepenzaal in Stedelijk Museum Kampen.
Vroeger
Afgelopen zomer waren de makers van het televisieprogramma te gast in Kampen. Ze maakten opnames van de Schepenzaal in het vroegere stadhuis van Kampen, dat nog de sfeer uitademt van de Hanzetijd. Zo doet ook de Kamper Kogge dat als replica van hèt vrachtschip uit die tijd, zeg maar gerust de mammoettanker uit die tijd. Hoe ging dat vroeger, hoe werd de handel vervoerd in de middeleeuwen en wat werd er allemaal verhandeld?
De Kamper Kogge en de Koggewerf hebben vaker gefigureerd op radio en tv. Drie jaar geleden voer de Kamper Kogge met een camerateam het IJsselmeer op voor een EO-documentaire over de Vijfde Kruistocht (zie onderaan). Vorig jaar bezochten 3FM-dj’s Frank van der Lende & Eva Koreman Kampen en begonnen live op de Koggewerf hun programma ‘Welkom bij de club’ (zie video).
Informatief
De jeugdige kijkers wordt uitgelegd hoe achthonderd jaar geleden Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes waren. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijk in de middeleeuwse handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. In Kampen vaart Janouk mee over de IJssel en in Deventer ziet ze hoe de handel van vroeger nog steeds plaatsvindt op de markt van nu.
Het Klokhuis is al sinds 1988 op televisie. Het informatief jeugdprogramma van de NTR wordt iedere schooldag uitgezonden, even na half zeven op NPO Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar leren daarin telkens iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
Sandwich
In elke uitzending staat één onderwerp centraal. Dat kan van alles zijn. De aflevering bestaat uit afwisselend reportage- en dramastukjes. In de reportages legt Janouk Kelderman het onderwerp duidelijk uit en tussendoor zie je door acteurs gespeelde dramafragmenten. Aanstaande dinsdag is een rol weggelegd voor Ridder William.
Deze stukjes kunnen de jeugdige kijker aan het nadenken zetten over het gedrag en de gewoonten in onze samenleving. Het afwisselen van reportage- en dramastukjes wordt de ‘sandwich’-formule genoemd. Doordat de aflevering op deze manier gestapeld wordt, krijgt het onderwerp diepgang, omdat het van meerdere kanten wordt belicht. Dinsdag worden de Schepenzaal en de Kamper Kogge ‘gesandwiched’.
Zie ook:
• Kamper Kogge figureert in EO-documentaire (2018)
• Kamper Kogge toneel voor presentatie kinderboek (2017)