Kamper Kogge met handelswaar vertrokken naar België (video)

Kamper Kogge met handelswaar vertrokken naar België (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Eerste reis buitengaats dit seizoen voert naar twee festivals

De Kamper Kogge gaat naar België en tegelijk terug in de tijd. Als hèt handelsschip uit de Hanzetijd is het donderdagmorgen vertrokken met lading voor Blankenberge en Oostende. Grote festivals aldaar hebben de koggereplica uitgenodigd. Met streekproducten uit Kampen en de regio worden de Hanzesteden in Overijssel onder de aandacht gebracht.

Reprise
Het ritueel leek op dat van vorig jaar toen de Kamper Kogge op handelsmissie ging naar de Internationale Hanzedagen in Rostock (zie onderaan). Kort voor vertrek werd de laatste mosterd uit Doesburg en de balletjes uit Zwolle ingeladen. Uit Kampen gaat er thee, chocolade en sigaren mee van De Eenhoorn.
Een motorstoring vorig jaar gaf toen op het laatste moment de mogelijkheid om ook lading uit Zutphen mee te nemen (zie onderaan). Dat wordt dit jaar niet herhaald, is de bedoeling.

De lading plus een kaartje van de herkomst van de producten.

Festivals
Met schipper Joop Bouman aan het roer, zet de Kamper Kogge eerst koers naar Oostende. Tijdens ’Oostende voor Anker’ zal de kogge zich presenteren op het grote maritieme dat duurt van 23 tot en met 26 mei. Daarna worden de Folkloristische Havenfeesten in Blankenberge bezocht die duren van 30 mei tot en met 2 juni.
Behalve de handelswaar gaat er ook vele brochuremateriaal mee om de bezoekers naar onze Hanzesteden te lokken. Bij het aan boord brengen van een stapel Zwolse plattegrondjes, twijfelde een bemanningslid of die echt wel mee moesten.

Reisbede
Arjan Hendriks, voorzitter van de Stichting Kamper Kogge, wees op het vele werk dat door vrijwilligers is verzet, zoals het jaarlijkse winteronderhoud (zie onderaan). Daarmee is de kogge weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen waarin ze meerdere reizen zal maken. Namens het bestuur legde Hendriks de zorg voor de kogge in handen van de schipper en overige vrijwilligers.
Tenslotte sprak hij de reisbede uit (zie onderaan) voor een behouden vaart waarna de Kamper Kogge eerst de stad ging groeten. Op de terugweg van de Stadsbrug werd het zeil gehesen. Bij passage van de Koggewerf gingen nog één keer de handen omhoog om de ”Zwarte Dame” uit te zwaaien.

De Kamper Kogge wordt uitgezwaaid.

Zie ook:
Bepakt en bezakt gaat de Kamper Kogge op reis (2018 – video)
Kamper Kogge vertrekt alsnog naar Rostock (2018)
Havenfeesten Blankenberge
Oostende voor Anker

Middeleeuwse reisbede
 (aan St. Nicolaas, bescherm-
 heilige van Kampen en schippers)

 Ik u nazie
 En u naziende
 Met mijn vijf vingeren
 Vijfenvijftig engelen
 God moge u gezond weer
 Huiswaarts u zenden
 Open zij u de golvenpoort
 Veilig zij u het waterspoor
 Vrede zij u op uw voetpad
 Opdat u moge gevallen
 Voorspoed, welvaart
 En vrede


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x