Bepakt en bezakt gaat de Kamper Kogge op reis (video)

Bepakt en bezakt gaat de Kamper Kogge op reis (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Lange tocht voor de boeg met als einddoel Hanzedagen in Rostock

De zomer staat voor de deur en daarmee weer vele (maritieme) festijnen. De Kamper Kogge is uitgenodigd op festivals in België en Duitsland met als hoogtepunt de Hanzedagen 2018 in Rostock (D). Zaterdagmorgen is de Kamper Kogge vertrokken om maar liefst twee maanden buitengaats te zijn, weg uit de Buitenhaven. Donderdag werd er handelswaar aan boord gebracht voor een handelsproject tijdens de Hanzedagen in Rostock.

Hanse Trading
Bij de afsluiting van de Hanzedagen 2017 in Kampen, overhandigde burgemeester Bort Koelewijn de Hanzevlag aan Bernd Saxe, burgemeester van Lübeck en in die hoedanigheid voorzitter van het Internationale Hanzeverbond. Bernd Saxe overhandigde de vlag op zijn beurt aan Roland Methling, burgemeester van Rostock (zie onderaan). Daar worden over ruim een maand de 38e Internationale Hanzedagen gehouden. Eén van de vele activiteiten die daar ontplooid worden, staat in het teken van handel. Handel vormde de kern van de Hanzeperiode, die duurde van de 12e tot de 16e eeuw en in de 14e en 15e eeuw tot een bloeiend hoogtepunt kwam, ook voor Kampen. De handel van weleer herleeft nu de Hanzesteden is gevraagd om voor een symbolisch bedrag van €800 per 38kg vracht producten met historische schepen naar Rostock te brengen.

De burgemeesters van Rostock en Kampen houden de Hanzevlag vast achter de burgemeester van Lübeck oftewel de voorzitter van het Internationale Hanzeverbond.

Hanzehandelwaar
Uit Nederland heeft Kampen zich daarvoor aangemeld, samen met Deventer en Doesburg. In bijzijn van ambtenaren uit Kampen en Doesburg werd afgelopen donderdag de handel aan boord gebracht – op traditionele wijze oftewel met de hand. In Rostock zal de befaamde Deventer koek en de beroemde mosterd uit Doesburg worden verhandeld. Uit Kampen is er kaas, melk en yoghurt van Erf1 in de Mandjeswaard meegegaan. In Rostock zullen de goederen met een historische houten hijskraan worden uitgeladen zoals ook in de haven van Antwerpen historische kadekranen staan. De Kamper kadekranen, die ooit aan de IJsselkade stonden, liggen te verstoffen in een gemeenteloods. Alle Hanzesteden, die handelswaar meenemen, kunnen dat straks verkopen in een Hanzekantoor in de haven van Rostock.

Handelswaar voor Rostock wordt aan boord gebracht.

Rondgang festivals
Alvorens in Rostock te arriveren, maakt de Kamper Kogge een rondgang langs maritieme festivals. Woensdag 9 mei hoopt de Kamper Kogge te arriveren in Blankenberge, gelegen aan de Noordzee in België op nog geen 10km afstand van Zeebrugge. Daar barsten op 10 mei de 66e Havenfeesten los die duren tot en met 13 mei. Tijdens de Sailparade zal de Kamper Kogge ongeveer in het midden varen te midden van bijna zestig andere historische schepen.
Aansluitend is de Kogge uitgenodigd op het SeeStadtFest in Bremerhaven, gelegen aan de monding van de Wezer in de Noordzee (Noord-Duitsland). Dat maritieme festijn vindt plaats van 24 tot en met 27 mei. Vorig jaar gaf de Kamper Kogge daar een week eerder acte de présence (zie onderaan). Sail vindt daar over twee jaar weer plaats maar net als in Blankenberge zal er wel ’open schip’ gehouden wordt waarbij bezoekers het schip mogen betreden en bewonderen van dichtbij.
Tot de Hanzedagen in Rostock in voormalig Oost-Duitsland worden de tussenliggende weken gevuld met dagtochten naar Kiel en Denemarken. Van 21 tot 24 juni vinden tenslotte de Internationale Hanzedagen in Rostock plaats. In deze twee maanden zal af en toe van bemanning en schipper gewisseld worden maar Joop Bouwman voer vandaag af naar Blankenberg en zal terugvaren van Rostock naar Kampen. Voor die terugreis is nog te weinig bemanning maar Duitse zeelieden zullen die leemte graag invullen.

Iedereen aan dek toost op een behouden vaart.

Behouden vaart
Na de lading aan boord gebracht te hebben, afgelopen donderdag, werd er getoost op een behouden vaart. De volgens geheim recept gebrouwen kruidenbitter voor de Koggevaarders bevat 47 kruiden – overal wel ergens goed voor dus. Zaterdagmorgen sprak Arjen Hendriks, voorzitter Stichting Kamper Kogge, stipt om negen uur de zegenbede uit waarna de loopbrug naar de Kamper Kogge in de Buitenhaven omhoog gehesen werd. Vroeger vertrekken was niet nodig aangezien de Eilandbrug pas om tien uur open gaat.
Gespecialiseerd in luchtopnames maakte Freddy Schinkel onderstaande videobeelden van de Kamper Kogge die, na het groeten van de stad, het ruime sop koos richting de vormalige Zuiderzee. Om maanden van huis te zijn zoals in die goeie ouwe (Hanze)tijd. Niet zo lang als eeuwen geleden maar met het transport van Hanzehandelswaar door een kogge, het vrachtschip van de Hanzetijd, via enkele Hanzesteden naar de Hanzedagen, herleven desalniettemin historische Hanzetijden.

Zie ook:
Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zonder wanklank verlopen (video – juni 2017)
Kamper Kogge figureert in EO-documentaire (april 2018)
Kamper Kogge vertrokken naar Bremerhaven (mei 2017)
Kamper Kogge slaagt erin aloude Hanzeroute ’om de Noord’ te zeilen (mei 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x