Kamper kunstwereld in beweging

Kamper kunstwereld in beweging

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Work#Art werkt met H2O Pilots toe naar Hoogtij 2.0

Het broeit in de Kamper kunstwereld. In positieve zin. Onder aanvoering van Douwe Buwalda vindt er in juni elke weekeinde een H2O Pilot plaats in Huize Maria. Eerder vond een brainstormavond plaats met Kamper kunstenaars over het project Hoogtij 2.0. Naast een broedplaats spruiten er ook nieuwe stichtingen en galeries uit de grond, zoals MAKS en Tripmaker.

Hoogtij 2.0
Eén van de centrale plekken binnen de Kamper kunstwereld vormt Huize Maria aan de IJsselkade. Vanuit dit historische pand met een lange geschiedenis wordt met projecten als Hoogtij 2.0 en Pilot H2O van Workheart gebroed op een broedplaats voor kunstenaars zonder eigen werk- of atelierruimte.

Begin maart werd er een brainstormavond georganiseerd waar een aantal Kamper kunstenaars de koppen bij elkaar staken. Net op tijd want een week later werd de oorlog tegen het nieuwe coronavirus afgekondigd met bijpassende maatregelen.

Tijdens die brainstormsessie borrelden er al diverse ideeën naar boven. Als vertegenwoordiger namens zo’n 140 Kamper kunstenaars werpt Stichting De Kunstbrug zich op. Daarnaast is ruim een jaar geleden na een vijftal bijeenkomsten de groep SmK (Spijkers met Koppen) ontstaan die een mogelijk toekomstige broedplaats voorbereidt.

Brainstormsessie te Huize Maria.

Pilot H2O
Terug naar IJsselkade 25. In Huize Maria worden in juni elke weekeinde interactieve ontmoetingen en exposities gehouden van beurtelings twee kunstenaars. In aanloop naar een broedplaats geeft de Pilot H2O al ruimte aan kunstenaars om zich te etaleren. Op zaterdag en zondag van 11u00 tot 17u00 staat de deur van Huize Maria wijd open voor kunstliefhebbers en -geïnteresseerden.

Douwe Jan Buwalda is één van de drijvende krachten achter Hoogtij 2.0 en de Pilot H2O. Eerder kwam hij in het nieuws met het grootscheepse project ‘Scheepje op houten golven’ (zie onderaan). Hij had twee weken geleden een bevriend echtpaar gevraagd om mensen in de Oudestraat te attenderen op de activiteiten in Huize Maria.

Stef van den Eijnden en Maria Koopmans kwamen met een enorme kinderwagen (zie onderaan) waarmee ze gewoonlijk festivals bezoeken. Ze eindigden bij Huize Maria waar Buwalda ze hartelijk ontving.

Maria Koopmans, Douwe Buwalda en Stef van den Eijnden voor Huize Maria.

MAKS en Tripmaker geopend
Naast de hiervoor genoemde initiatieven borrelt er nog meer in het Kamper kunstcircuit. Vorige week opende op zaterdag Wouter Berns zijn eerste eigen galerie aan de Oudestraat 190 waarvan Kamper Nieuws uitgebreid verslag deed (zie onderaan).
Na decennia overal en nergens geëxposeerd te hebben, heeft de kunstschilder hiermee nu een eigen thuis- en uitvalsbasis.

Wouter Berns en Maria Koopmans in Galerie Tripmaker

Deze week opende op vrijdag Werkplaats Maks in de voormalige winkel van Vita Fleur aan de Gasthuisstraat 10. Op het snijvlak van kunst, vakmanschap en creativiteit is een bedrijfsgebouw ontstaan waar van alles samenkomt: kunstexposities en -ateliers en kantoor- en verkoopruimte. Zo’n vijf kunstenaars hebben er op dit moment hun intrek genomen.

Feestelijke opening van Werkplaats Maks aan de Gasthuisstraat.

De 100 van Rooyackers
Ursula van de Bunte, tenslotte, opent dit weekeinde een expositie in Galerie Année in Haarlem. De fotokunstenares is stroomopwaarts getrokken van de IJsselkade naar de De la Sablonièrekade waar ze haar intrek heeft genomen in het huis dat ze voor een makelaar met een expositie onder de aandacht bracht (zie onderaan).

Met De 100 van Rooyackers vormt Ursula’s vriend weer het leidend (lijdend?) thema in haar werken. Daarmee wil ze de herinnering aan hem levend houden. Paul Rooyackers is twintig jaar ouder dus, zoals ze zelf zegt, ”grote kans dat hj eerder dood zal gaan”.

Expositie 'House 4 Sale' van Ursula van de Bunte.

Zie ook:
Kinderwagen Natalie verbindt kunstinitiatieven (De Brug)
Vietnamese ambassadeur start ‘Scheepje op houten golven’
Wouter Berns opent galerie Tripmaker aan Oudestraat (video)
Ursula geeft artistieke invulling aan Open Huizen Dag (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x