Kamper kunstenaars omzeilen beperkingen

Kamper kunstenaars omzeilen beperkingen

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Kleine kunstwerkjes voor SMK en Kunstbrug pakken groter uit

Stedelijk Museum Kampen en De Kunstbrug hebben de kunstenaars in Kampen uitgedaagd kunstwerkjes te maken waarbij ze zich lieten inspireren door de huidige expositie van Christie van der Haak in het museum en de synagoge. Bij de opening van de tentoonstelling in de museumwinkel bleken sommige kunstenaars de beperkte afmetingen slim omzeild te hebben.

Gezamenlijk initiatief
Het is de eerste keer dat SMK en De Kunstbrug samen optrekken. Mirriam Bouwmeester, voorzitter van stichting De Kunstbrug, vertelde bij de opening dat haar stichting de laatste drie jaar de verbreding zoekt. De samenwerking met SMK past daar goed bij. De kunstwerkjes zijn te bewonderen en te koop in de ontvangstruimte c.q. museumwinkel van SMK. Ze worden de eerste twee weken in de grote open wandkast getoond en daarna in het raam en de vitrine.
Het thema #christievanderhaak heeft betrekking op de huidige expositie in SMK van Christie van der Haak onder de naam ’Nouveau Deco – Every pattern has a meaning’. De Kamper kunstenaars werd gevraagd zich door de kleurrijke patronen te laten inspireren. Samen met het kleine formaat was het de uitdaging om toch de eigen identiteit te behouden. Zestien Kamper kunstenaars zijn die uitdaging aangegaan.

Annemarie Cilon bij de wandkast in Stedelijk Museum Kampen.

Beperkingen omzeild
De werkjes mochten ruwweg 15x15cm groot zijn (en 2,5cm diep) omdat het anders niet zou passen in de wandkast. Na het openingswoord van Jolanda Slurink (SMK) en de toelichting van Bouwmeester vertelden kunstenaars Stefan Cop en Annemarie Cilou hoe hun werk tot stand was gekomen. Beide bleken een weg gevonden te hebben om te ontsnappen aan de beperking van het kleine formaat.
Stefan heeft een uitklapbaar kunstwerkje gemaakt en Annemarie maakte enkele kunstige QR-codes. Na het inscannen daarvan, beland je op internet waar Annemarie alsnog alle ruimte heeft voor haar kunst. De kunstwerkjes in het museum zelf zijn voor €75 te koop waarbij zorgvuldig erop is gelet dat dit vrijwel volledig ten goede aan de kunstenaar komt. Naast de grootse kunst van Christie van der Haak heeft SMK met De Kunstbrug ook kleinschalige unieke kunst in huis gehaald.

Zie ook:
Toestemming voor tijdelijke ’Art Deco’-aankleding (video)
SMK gaat avontuur aan met Christie van der Haak (interview)
‘Géometrie à la Couleur’ kleurt De Sigaar (2019 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x