Kamper meldpunt voor naar Zwolle verplaatst onderzoek borstkanker (video)
Nieuws, Video 12 december 2017, 0 CommentWethouder Spaan legt zich niet neer bij klacht indienen en pleit voor terugkeer mobiel onderzoekscentrum
Vorig jaar stond er op het plein voor het stadhuis een verplaatsbare unit van Bevolkingsonderzoek Oost voor vrouwen die waren opgeroepen voor borstkankeronderzoek. Dit jaar moet iedereen naar een vaste locatie in Zwolle. Dit werpt een drempel op die het Kamper college van B&W onwenselijk acht. Op een suggestie om een meldpunt in het leven te roepen, is het college ingegaan. Tot het einde van de huidige onderzoeksronde in maart 2018 worden vrouwen gevraagd hun ervaringen met de verplaatsing te delen via bevolkingsonderzoek@Kampen.nl.
Eigen verantwoording doch belangrijk
Deelname aan borstkankeronderzoek is een verantwoordelijkheid van vrouwen zelf maar de resultaten laten zien hoe belangrijk deelname is. College en raad verwachten dat een reis naar Zwolle voor een deel van het vrouwelijk deel van de Kamper bevolking een extra drempel opwerpt om aan de screening deel te nemen. Daarom stelt de gemeente nu een meldpunt in. Wethouder Eibert Spaan: ”Liefst ziet Kampen het onderzoek terugkeren, omdat we vinden dat een dergelijke voorziening hier thuis hoort. Bevolkingsonderzoek Oost is hier echter verantwoordelijk voor. We zullen de reacties die bij het meldpunt binnenkomen, daar inbrengen. Ook gaan we bekijken of we naar aanleiding van de reacties inwoners eventueel kunnen ondersteunen bij het vinden van vervoer naar Zwolle, zowel direct als in de sfeer van bemiddeling.”
Niet leuk doch nuttig
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar worden tweejaarlijks uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, waaraan geen kosten zijn verbonden en deelname vrijwillig is. ”Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet,” zegt een deelneemster van 58 jaar die al sinds haar vijftigste meedoet. Hoe het onderzoek in zijn werking gaat, wordt in onderstaande video uitgelegd. ”Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn,” is een veelgehoorde reactie. Eén op de zeven tot acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Bij mannen is het zeldzaam. Bevolkingsonderzoek Oost voert in Gelderland en Overijssel het bevolkingsonderzoek uit naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker op vier vaste locaties en met elf mobiele units. In deze provincies worden jaarlijks ongeveer 200.000 vrouwen onderzocht.
Landelijke richtlijnen reisafstand
Vorig jaar gaf 82,96% van de uitgenodigde vrouwen in gemeente Kampen gehoor aan de oproep. In tegenstelling tot voorheen kunnen vrouwen niet meer terecht bij een mobiele unit in IJsselmuiden en Kampen. Zij moeten naar het vaste onderzoekscentrum in Zwolle dat dit jaar is gehuisvest op een verdieping van het kantorenpand Pas le Deux I achter het station. Door vergrijzing groeit de groep vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar en een vaste locatie is naar mening van Bevolkingsonderzoek Oost efficiënter dan het aanschaffen van extra losse units. ”Landelijk is vastgesteld dat de maximale reistijd naar een onderzoekscentrum voor het gros van de cliënten niet meer dan 45 minuten mag zijn. De vaste locatie in Zwolle ligt binnen drie kwartier reisafstand. Gelet op de omvang van de doelgroep en de goede verbindingen, ook met bus en trein, tussen Kampen en Zwolle is gekozen voor Zwolle,” aldus Bevolkingsonderzoek Oost.
Wel begrip doch geen wijziging
In een gesprek met wethouder Spaan geeft Bevolkingsonderzoek Oost aan ”begrip te hebben voor de commotie in Kampen maar op dit moment geen aanleiding te zien om de ontstane situatie terug te draaien. Het onderzoek is een logistieke opgave, die een minutieuze planning van mensen en middelen vraagt waarin geen plotselinge wijzigingen gebracht kunnen worden. Daarnaast leert de ervaring elders dat de eerste keer na de verandering de opkomst terugloopt, maar deze zich bij de volgende ronde twee jaar later weer hersteld.” Zodra het opkomstcijfer van Kampen bekend is en de gegevens uit het cliëntervaringsonderzoek eind volgend jaar door Bevolkingsonderzoek Oost verwerkt zijn , gaat het college opnieuw in overleg met de instantie. De via het meldpunt binnengekomen reacties worden daarbij ingebracht. Op de bekende slogan van de Belastingdienst “leuker kunnen we het niet maken, wel handiger” sluit Bevolkingsonderzoek Oost zich niet aan.
Zie ook:
• Bevolkingsonderzoek borstkanker
• Borstkanker – cijfers en feiten (Pink Ribbon)