Schatgraven bij gemeente resulteert in Kamper Schattenroute (vlog 26)

Schatgraven bij gemeente resulteert in Kamper Schattenroute (vlog 26)

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Spullen uit Kamper Depot uitgestald bij etalages langs wandelroute

De deur en luikjes van het gewoonlijk hermetisch gesloten Gotisch Huis gaan tot half september een paar dagen per week open. Op de benedenverdieping exposeert het Kruideniersmuseum ter gelegenheid van de Kamper Schattenroute. Langs die wandelroute in het centrum van Kampen toont Annemiek Jonker een aantal objecten uit haar inventarisatie van het Kamper gemeentedepot.

Gotisch Huis
De aftrap van de Kamper Schattenroute vond plaats op zaterdag 6 juli in het Gotisch Huis door Albert Holtland. De wethouder merkte op dat je soms als gemeente blij bent een pand niet in je bezit te hebben. Het Gotisch Huis is een kwetsbaar monument – voorheen van het Rijk en sinds 2016 onder beheer van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) – dat gewoonlijk alleen op Monumentendag (deels) te bezichtigen is.
De eigenaar, Stichting Monumenten Bezit, werkte mee aan het idee om in het voorportaal c.q. de benedenverdieping een expositie in te laten richten door Otto Veldman met attributen uit diens Kruideniersmuseum.
In het Gotisch Huis was eeuwenlang (tot 1907) een grutterij gevestigd. Veldman en Jonker spraken elkaar bij de opening van De Wonderkamer (zie onderaan). De eerste zocht een locatie om zijn verzameling te tonen en de tweede zag hierin een vast punt voor haar pop-up depot.

Annemiek Jonker in de deuropening van het Gotisch Huis

Kamper Stadsgids
Met het idee van een pop-up depot was Annemiek Jonker, alias de Erfgoedchick, als winnaar uit de bus gerold tijdens het Stadscafé in november (zie onderaan). In een leegstaand winkelpand wilde ze spullen uit het Kamper Depot, die (nog) niet overgedragen zijn aan anderen, tastbaar maken. Uiteindelijk is het een wandelroute door de Oudestraat en de Geerstraat geworden.

De route begint bij de Stadskazerne en bij twintig winkels staat een passend attribuut. Zo staat bij de Blokker een antieke stofzuiger en bij Kinderspeciaalzaak de Kleine een kinderwagen van halverwege vorige eeuw. Bij elk object hoort een verhaal en heeft het Stadsarchief voor aanvullend beeldmateriaal gezorgd.

Dit alles is verzameld in een app van de Kamper Schattenroute binnen de app van Kampen Stadsgids.

Bij een kinderzaak in de Oudestraat staat een ouderwetse kinderwagen.

Kamper Schatten
Bij de aftrap door Holtland was ook een bekende Kampenaar aanwezig zonder smartphone. Voor die mensen is de Erfgoedchick bereid een keer mee te lopen.

Tot 14 september is de route te lopen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10u tot 16u. Met misschien wel als meest bijzondere onderdeel het Gotisch Huis (Oudestraat 158)… met de luikjes open (zie Twitter)!

Zie ook:
Pop-up depot uitgeroepen tot beste idee
Schatgraven bij gemeente Kampen (vlogs)
Stedelijk Museum op zoek voor ’De Wonderkamer’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x