Hout oude Stadsbrug verzaagd voor nieuwe Parkbruggen (video)

Hout oude Stadsbrug verzaagd voor nieuwe Parkbruggen (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Degelijk eikenhout pijlers middeleeuwse Stadsbrug Kampen hergebruikt

Wethouder Geert Meijering begon deze werkweek met een klusje in het Groene Hart van Kampen. Op de Natuurspeelplaats gaf hij het startsein voor het verzagen van houten pijlers waarop de oude Stadsbrug van Kampen rustte. De mobiele houtzagerij van Koersen uit Zalk had al eerder planken hieruit gezaagd voor diverse toepassingen van hergebruik. Meijering brandmerkte de planken met een waarmerk van echtheid.

Houten palen
Bij het uitbaggeren van de IJssel in februari 2016 waren houten palen boven water gekomen die funderingspalen bleken te zijn van de ’Lange brugge’ (zie onderaan). Zo werd de oeververbinding in 1448 genoemd, waarmee Kampen één van de eerste steden in de noordelijke Nederlanden was die dit durfde te bouwen over een grote rivier. Eén paal stamt uit 1610 en bleek een reparatie te betreffen, wees hetzelfde onderzoek uit.
Henk Jan Pol en meestersmid Sven de Lange maakten het brandmerk dat Meijering aanbracht als startsein voor het verzagen. Alfred Koersen verzaagt met zijn mobiele houtzagerij het oude hout voor hergebruik in de leuningen van de nieuwe Parkbruggetjes.

Het brandmerkijzer wordt verhit.

Plankjes en bankjes
Er komen vier nieuwe bruggetjes in het Stadspark en één wordt opgeknapt met het middeleeuwse hout. Koersen merkte tijdens het zagen op hoe goed het meeste eikenhout nog is na al die eeuwen – mede door de ‘’conservering’ in het water van de IJssel.
Inmiddels slinkt de stapel op de Natuurspeelplaats want het antieke hout is al voor velerlei nieuwe toepassingen opnieuw gebruikt. Hanjo IJkhout, beheerder en initiatoer van de Natuurspeelplaats, maakte er onder andere telefoonhouders van en gewilde broodplanken. Voor de Internationale Hanzedagen in 2017 is het hout aangewend voor Hanzebankjes en later zijn er in Brunnepe stadsbankjes van gemaakt (zie onderaan).
In tegenstelling tot de oude Stadsbrug zal op de nieuwe Parkbruggen geen tol worden geheven. Het hout uit 1460 is afbetaald.

Zie ook:
Oude Stadsbrug hergebruikt door Natuurspeelplaats
Een zager uut Zalk zaagt planken uut een balk
Babbelbankje nieuwe toepassing hout oude Stadsbrug (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x