20e Kamper Stripspektakel belooft spektakel te worden (en werd het)

20e Kamper Stripspektakel belooft spektakel te worden (en werd het)

Nieuws 0 Comment

Striptekenaars en -liefhebbers uit binnen- en buitenland te gast in Kampen (voor- en nabeschouwing)

Koba is de nieuwe mascotte vsan het Kamper Stripspektakel.Het centrum van Kampen wordt vandaag op zijn kop gezet. Als in een stripverhaal. Dat is ook precies de aanleiding. Het stripverhaal staat vandaag centraal in de Oudestraat en omgeving. De 20e editie van het Kamper Stripspektakel kent veel activiteiten waarbij een markt de centrale as vormt. Daar kan men striptekenaars en stripscenarioschrijvers ontmoeten, stripboeken uitwisselen, zoeken of natuurlijk laten signeren. Behalve op het Koeplein vinden er ook activiteiten plaats in het Stedelijk Museum, het Ikonenmuseum en de Sigaar.

Voortschrijdend verslag
Zo’n 85 striptekenaars en -scenarioschrijvers komen naar Kampen om hun lezers (man/vrouw/jong/oud) te ontmoeten. Grootste naam is die van Paul Geerts (81), de voormalige rechterhand van wijlen Willy Vandersteen. De Belg is nog iedere dag achter de tekentafel te vinden, verzekert Paul Reichenbach, de grote organisator achter het Stripspektakel. Paul Geerts tekende de omslag van het programmaboek met zijn creaties Mo, Jade en Plakapong op de Kamper Kogge voor de kust van Kampen. In het programmaboek stelt Koba zich voor als de nieuwe mascotte van het Kamper Stripspektakel.

Paul Reichenbach, organisator van het Kamper Stripspektakel, met Yara.

Internationaal evenement
Uit Rusland komt Dmitry Yakhowsky, die momenteel exposeert in de Stadskazerne. Van zijn hand is een vita-ikoon van Jeanne d’Arc te bewonderen in het Ikonenmuseum waar de expositie ’Strip wordt ikoon!’ (zie onderaan) te bezoeken is – met korting als de bon uit het programmaboek meegenomen wordt.Andrée Schneider komt uit Duitsland en naast Geerts komen nog zo’n twintig stripkunstenaars uit België. Om half twaalf vindt de opening plaats in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum. Op het Koeplein komt Herrie de Heks de kinderen vermaken, die ook aan een stripquiz mee kunnen doen, alsmede de volwassenen. Om één uur treedt Jac Rutten op. Naast de expositie in het Ikonenmuseum worden daarnaast in de Sigaar de prijswinnaars geëxposeerd van de Striptekenwedstrijden voor de kinderen en de grote mensen. In een voortschrijdend artikel zal op deze plaats verslag worden gedaan van de dag.

V.l.n.r. Margreet Vink, een medewerkster, Paul Geerts, Irma van der Sloot en Geert Meijering.

Gemeentelijke vertegenwoordiging
In alle vroegte verzamelden zich de stripliefhebbers voor en achter de kramen. ”Om 5u15 was al begonnen met het opzetten van de kramen,” volgens Reichenbach. Voor zover bekend heeft dat geen klachten opgeleverd in tegenstelling tot de gemeentelijke schoonmaakactie om 5u00 vrijdagochtend die de krant haalde. Terwijl liefhebbers al volop langs de kramen struinden, vond de officiële opening plaats in de Gouden Zaal van het Oude Raadhuis. Reichenbach benadrukte dat niet alleen hij maar een commissie van acht personen, waaronder zijn vrouw Anja, ervoor hebben gezorgd dat er weer een nieuw Stripspektakel opgezet was. Hij gaf allereerst het woord aan de aanwezige wethouders van gemeente Kampen. Twee in getal hetgeen ”de goede band met de gemeente onderstreept,” aldus Reichenbach. Wethouder Meijering (Economie en Toerisme) prees de prachtige zomer met de reuring in de stad. Het Stripspektakel draagt daaraan bij en daarom vindt hij de subsidie van de gemeente, indirect van Kampen Marketing, “belangrijk”. Uit zijn jeugd kent hij de bekende strips van Suske & Wiske en Asterix & Obelix. Toen hij tijdens eerdere edities van het Kamper Stripspektakel zag hoeveel groter het aanbod aan strips en stripfiguren is, keek hij zijn ogen uit. Wethouder Van der Sloot verklaarde haar aanwezigheid vanuit haar portefeuille Cultuur. Zij had de expositie in het Ikonenmuseum geopend (zie onderaan) en vanwege haar portefeuille reikte zij nu de prijzen uit van de striptekenwedstrijd.

Bertus Krabbe en Peter Vader kregen beiden een speciale editie van 'hun' stripalbum.

Strip- en prijsuitreiking
Aan het Stripspektakel was zoals gebruikelijk een Striptekenwedstrijd verbonden. Het thema luidde ’Water Verbindt’ en de jury sprak over ”een hoog niveau van de inzendingen”. De Rus Dmitry Yakhowsky won de wedstrijd met de muis Redgwick, een eigen creatie, in een speciaal voor de wedstrijd geschreven verhaal. Het team van Joda Entertainment werd tweede, waar zij vorig jaar de derde prijs in de wacht sleepte. Met een ”heel lief stripje” zonder woorden en subtiel kleurgebruik won Karin Blaauwijkel de derde prijs. Spontaan waren veel inzendingen van kinderen ingestuurd en ”verrassend leuke zelfs”, waardoor Reichenbach c.s. besloten tot een aparte wedstrijd voor ’Jongste Talenten’. Daarvan vond ’s middags de uitreiking plaats en Kamper Nieuws komt daar later in een apart artikel op terug.
De prijsuitreiking werd deels een stripuitreiking want Reichenbach deelde meerdere bijzondere eerste exemplaren uit van enkele stripalbums. Ridder Dolf was aanwezig om ’zijn’ nieuwe avonturen in ontvangst te nemen onder de titel ’Het Hanzecomplot‘. Reichenbach schreef hiervoor het scenario en de Belgische Dirk van der Auwera tekende het stripverhaal. Een luxe editie van het nieuwe album ’De avonturen van Bertus Boegspriet’ werd uitgereikt aan Peter Vader, stadsomroeper van Zwolle. Hij zat achter de creatie van Bertus die Reichenbach en Hogenbirk inspireerde tot het stripverhaal. Pieter Hogenbrik is ook verantwoordelijk voor Koba en volgens Reichenbach ”tekent hij sneller dan zijn schaduw”.

Jac Rutten (op de achtergrond) en Jessica Raes (Herrie de Heks) waren present op het Koeplein.

Activiteiten in overvloed
Terwijl op het (tot 2009 officieel geheten) Koeplein Jac Rutten uit volle borst zong, met naast zijn luifel een groot springkussen, signeerde de Belgische Jessica Raes haar stripalbums en sprak met voorbijgangers en fans. Tussen haar kindervoorstellingen door als Herrie de Heks. Verderop in de Oudestraat benedenstrooms signeerden meer stripkunstenaars hun werk met voor menigeen als toppers Ridder Dolf en Paul Geerts voor de Stadskazerne. Tussen de kramen deed een derde Paul zijn intrede in het verhaal van het 20e Kamper Stripspektakel. Stripliefhebber Paul Botterman was helemaal uit Purmerend afgereisd op zoek naar ontbrekende delen in zijn verzameling van Rik Ringers. Deze detectivestripfiguur kende hij in het echt. Uw verslaggever kende Rik Ringers alleen van de Tröckener Kecks uit hun (punk)begintijd. Dat nummer kende Botterman weer niet zodat zij van elkaar leerden. Je bent nooit te oud om te leren. Maar, zoals Rhianne Westerhof (12) bewijst in een separaat artikel over haar prijswinnende stripverhaal, je bent ook nooit te jong om (strips) te tekenen.

Paul Botterman was op zoek naar zijn missende exemplaren van Rik Ringers.

Zie ook:
Expositie verbindt Ikonenmuseum met Stripspektakel
Programma Kamper Stripspektakel
Programmaboek 20e Stripspektakel

Zie ook

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top