Kamper testfaciliteit op COVID-19 in voorbereiding

Kamper testfaciliteit op COVID-19 in voorbereiding

Nieuws 0 Comment

Teststraat komt in oktober volgens college maar GGD houdt slag om de arm

De onduidelijkheid wanneer Kampen een eigen testfaciliteit krijgt voor COVID-19, oftewel het coronavirus, blijft bestaan. Evenals de dringende wens vanuit politiek en inwoners. Afgelopen week liet wethouder Van der Sluis in een commissievergadering het jawoord vallen. Een dag later kwam hij met een voorbehoud en ook de GGD houdt een slag om de arm over de komst van een teststraat in Kampen. De voorbereidingen bevestigt GGD IJsselland wel.

Uitbreiding
Tegenover de gemeenteraad en Kamper Nieuws gaf Rianne van den Berg vorige maand aan dat een eigen coronateststraat voor Kampen overwogen wordt (zie onderaan). Op vragen van VVD-commissielid Marieke Spijkerman, in de vergadering van de raadscommissie Inwoners afgelopen dinsdag, antwoordde Van der Sluis dat de komst van een Kamper teststraat zeker is. Er zou een geschikte locatie gevonden zijn. Een dag later wil de wethouder dit desgevraagd niet bevestigen en verwijst hij naar het RBT (Regionaal Beleid Team).
Een woordvoerder van GGD IJsselland bevestigt dat een mogelijk geschikte locatie ”deze dagen” beoordeeld wordt. De voorbereiding voor een Kamper teststraat loopt maar over plaats en tijd doet hij nog geen uitspraak evenmin over de genoemde uiterlijke opening per 1 november: ”Dit heeft te maken met de tijd die het kost de ruimte operationeel te maken.”

Opschaling
De uitbreiding met enkele testlocaties in regio IJsselland is onderdeel van de landelijke opschaling van testlocaties die nu plaatsvindt. In afstemming met andere GGD’en worden de locaties zo gekozen dat elke inwoner in Nederland zo goed mogelijk toegang heeft tot een coronatest, aldus woordvoerder Gerbrig Filius: “Onze testlocaties worden namelijk ook veel gebruikt door inwoners uit andere regio’s en andersom. In de loop van oktober doen we uitspraak over waar we onze nieuwe testlocaties gaan inrichten. Alleen Kampen kunnen we op dit moment bevestigen.”
Van der Sluis noemt enkele factoren die een rol spelen bij de keuze van de locatie, zoals voldoende parkeergelegenheid en niet in een woonwijk. De vele foto’s in de media over testen vanuit de auto verbazen hem. Dat zal niet het geval zijn in Kampen net zo min als dat in Zwolle zo gaat. Daar moeten de mensen de auto uit en lopen langs enkele loketten, zo heeft hij met eigen ogen gezien tijdens een werkbezoek van het college aan de Zwolse teststraat.

Speekselafname bij coronatest.

Capaciteit
Zowel Filius als Van der Sluis bevestigen dat de test- en labcapaciteit toereikend zijn. De capaciteit per testlocatie wordt ingezet al naar gelang de vraag waar mensen hun afspraak willen maken, en van de labcapaciteit. Als regio mag IJsselland op dit moment 900 testen per dag laten analyseren in het lab plus 100 testen voor zorg- en onderwijsmedewerkers. De vraag zou groter zijn in Zwolle en Deventer en kleiner in Ommen en Steenwijk. De werving van de benodigde medewerkers in een doorlopend proces.
Binnen twee weken wordt volgens Van der Sluis de testcapaciteit vergroot in het hele land. Voor regio IJsselland komt dat neer op 1700 testen per dag. “Als derde grootste gemeente in de regio,” zegt de wethouder, “mag Kampen daar wel een aanzienlijk deel van toegewezen krijgen.”

Zie ook:
DPG GGD IJsselland spreekt raadscommissie toe (september)
Eigen testlocatie voor zorgmedewerkers IJsselheem (augustus)
Regio Zwolle krijgt één testlocatie voor coronavirus (mei)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x