Kamper Trots in geschenkverpakking

Kamper Trots in geschenkverpakking

Hanze, Nieuws 0 Comment

Kadotip: ambachtelijk bier Kamper burgemeester en bierbrouwer

De feestmaand december vangt aan. Sinterklaas zit ondergedoken maar is toch bespeurd in Kampen. Daarna volgen de Kerstdagen waar vanaf afgelopen weekeinde met Advent naartoe geleefd wordt. Alle reden om van de feestmaand een kadomaand te maken. Stadsbrouwerij Kampen biedt daarom het bijzondere en echt Kamper bier ’Kamper Trots’ aan in een geschenkverpakking.

Brouwer Henrick Aeltsz
Henrick Aeltsz was zijn tijd vooruit en verordonneerde dat het water uit Brunnepe niet gezond was voor lijf en leden. De naam van het vissersgehucht, ouder dan Campen, komt niet voor niets voort uit “brun aqua” (bruin water). Aeltsz besloot om het over een andere boeg te gooien. Als alternatief voor het water kwam hij op het idee om bier te gaan brouwen.
En wel een bijzonder bier, met het geheime ingrediënt goudsbloem. Hij wist dat het goed zat – het bier met de bloem voor de inwoners en het ‘goud’ voor Henrick. Het recept is enkele jaren geleden opgedoken in de archieven van de Hanzestad Kampen. Iets aangepast aan deze tijd wordt het nu gebrouwen in de kleinschalige en ambachtelijke brouwerij Hettinga in opdracht van Stadsbrouwerij Kampen.

Henrick Aeltsz en Irma van der Sloot presenteren met trots Kamper Trots.

Huys der Kunsten
De figuur van Henrick Aeltsz werd vorig jaar tot leven gebracht door Jeroen Franse bij de presentatie van het biertje Kamper Trots (zie onderaan). Dit gebeurde bij gelegenheid van een expositie over handel. Kampen is als stad groot worden door de handel binnen en buiten het Hanzeverbond. Aeltsz is daarvan een mooie representant want een middeleeuwse burgemeester hield zich vaak met meer zaken bezig dan alleen stadsbestuur.
Het Huys der Kunsten, dat één van de oudste stenen (dankzij Aeltsz) huizen van Kampen zou zijn, is tegenwoordig officieel een museum. Kamper Trots is daar te bestellen via info@HuysderKunsten.nl en 06-19195166. Vervolgens wordt het thuis gebracht. Tezamen met het mooie tulpglas is het een mooi decembercadeau en een weldaad voor de drinker.

Zie ook:
Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)
Museum Huys der Kunsten voert Henrick Aeltsz op
Het Campen van Henrick Aeltsz uit 1440 (film)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x