Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)

Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Rijke Kamper koopman van weleer introduceert Kamper Trots

In de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen herleefden op 13 juni 2019 oude tijden. Feitelijk vormt de Gouden Zaal een deel van het oude Raadhuis. Een burgemeester èn handelaar uit die tijd trad binnen om een nieuw bier te introduceren: Kamper Trots. Voor het Huys der Kunsten is het een opmaat naar een expositie over de schepper van haar pand in de Voorstraat, het eerste stenen huis van Campen.

Steenrijk
Kampen kent een rijke koopmansgeschiedenis. Hendrik Aeltsz is daar een exponent van. De ”gemeenschapsman” (1440-1480) stond midden in de samenleving, zowel als burgemeester als als koopman. Als geslaagd zakenman in de bloeiende Hanzeperiode bouwde hij het eerste, rijk gedecoreerde, stenen huis van Kampen. Voorstraat 20 is nu door Stichting Werk in Uitvoering in gebruik als ’t Huys der Kunsten dat binnenkort officieel een museum hoopt te worden.
De vondst van hopzaden in het oude pand verraadde dat Aeltsz ook bierbrouwer was. Daarop rees het idee om hem met een bier te gedenken. De kleinschalige en ambachtelijke brouwerij Hettinga heeft dat in opdracht van Stadsbrouwerij Kampen gerealiseerd. Het middeleeuwse bier heeft de naam Kamper Trots meegekregen.

Kamper Trots - Een nieuw bier uit oude tijden

Handel
De presentatie van Kamper Trots en het optreden van Henrick Aeltsz (met dank aan Ventura) is een opmaat naar een tentoonstelling van Stichting Het Huys der Kunsten. Dit moet in augustus de kroon worden op het lopende project ‘’Hart van de Handel’. Nelleke Nieuwboer (Stichting Kunstrijk) onderzoekt de geschiedenis van het pand aan de Voorstraat waarvan de naastgelegen smederij ook deel uitmaakt. Bij haar onderzoek werden de hopzaden gevonden.
Aeltsz hield een korte toespraak tot de ”Poorters en Grootburgers van Campen”. Hij prees zijn bier aan en voorspelde profetisch dat er in de toekomst geen houten huizen meer gebouwd zullen worden. Moeiteloos schakelde hij over naar het heden toen de eerste tapvergunning aan Jimmy Croymans van café ’t Ponton werd overhandigd (zie Facebook). Hij was het immers die als eerste interesse had geuit in het bier.

Henk Jans bezingt Hendrik Aeltsz' Kamper Trots

Lied
Na alle droge woorden was het tijd om het gerstenat te proeven. Dat lieten de aanwezigen zich geen twee keer zeggen. Daarbij werden ze aangespoord door een ode van Henk Jans. Luister hieronder naar een onofficiële opname: ”Drink op Hendrik Aeltsz en zijn gouden tijd!”

Henrick Aeltsz bezongen door Henk Jans

Uit het archief:
Koelewijn en Tabak bespreken ”De smaak van de burgemeester”
Expositie Huys der Kunsten rondom ’metaal’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x