Kamper Ui(t)dagen van start met hijsen koe

Kamper Ui(t)dagen van start met hijsen koe

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Gemeente verwacht nog steeds gras op Nieuwe Toren

De zomervakantie is aangebroken en daarmee tijd voor de Kamper Ui(t)dagen. Vanochtend is de koe aan de Nieuwe Toren gehangen. Dat is het traditionele startsein voor de Kamper Ui(t)dagen. Vijf donderdagen achter elkaar staat de Oudestraat vol met kraampjes en kleedjes. Daaromheen worden activiteiten georganiseerd op podia en water. Bij het hijsen van de koe vanochtend door een afvaardiging van de gemeente, leek deze overheid nog steeds te geloven in gras op de toren.

Braderie
De ruggengraat van de Kamper Ui(t)dagen vormt de braderie. Van heinde en verre komen meer en minder commerciële handelaren naar de Oudestraat om de kraampjes te bemensen. Vanaf de Van Heutszkazerne tot de Nieuwe toren wordt de koopwaar uitgespreid. De Geerstraat en de Botermarkt geven hetzelfde beeld. Het eerste deel vanaf het Van Heutszplein is bedoeld voor particulieren die na aanmelding hun kleedje mogen spreiden. Op de Plantage en het Unieplein vinden veel muziekoptredens plaats en de kerken organiseren gezamenlijk om half één in de Bovenkerk zogenaamde Middagpauzediensten. De Jannes van Campen en de Veerman van Kampen organiseren vaartochten en zo gebeurt nog meer. De zomerse dagen ontlenen hun naam aan de Kamper Uien oftewel hilarische anekdotes over de Kamper domheid. Zo zou er gras groeien op de Nieuwe Toren en daarom wou de gemeente in het verleden daar een koe laten grazen. Die overleefde echter niet het hijsen met een touw om de nek.

Harry Bruins pakt zijn melkflessen uit naast de wand over de Kamper Ui(t)dagen.

Hoogtepunt
Aan wethouder Meijering vanochtend de eer om de koe te hijsen. Vorig jaar vergezeld door burgemeester Koelewijn (zie onderaan) maar ditmaal door raadslid Bruins. Harry Bruins is in het dagelijks leven uitbater van zuivelboerderij Erf1 in de Mandjeswaard. Hij deelde melk uit terwijl Meijering stond te wachten op de koe. De wethouder noemde het hijsen een hoogtepunt in zijn carrière waar hij altijd met trots op terug zal kijken. Zo ging hij helemaal mee met Wim Schluter. Die was deze ochtend niet als nieuwsjager actief maar trad op namens SchluterTainment. Kamper Events had een compleet draaiboek in elkaar gezet. In de doorgang onder de Nieuwe Toren was een wand gebouwd. Schluter trok een jasje met graspatroon aan om de koe te lokken. Uiteindelijk lukte dat en kwam de koe door de opgestapelde blokken aanstormen. Onder de hitte en droogte dezer dagen heeft ook het grasland op Kampereiland te lijden, vertelde Bruins desgevraagd. Het VVD-raadslid stelde daarom voor om snel de koe op te hijsen naar het torengras waarop Schluter en Meijering het touw ter hand namen. De mythe van gras op de Nieuwe Toren leeft binnen het openbaar bestuur nog voort.

De koe wordt gehesen door Wim Scluter en Geert Meijering.
Zie ook:
Koe gehesen voor Kamper Ui(t)dagen (video – juli 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x