Koe bungelt weer aan Nieuwe Toren (video)

Koe bungelt weer aan Nieuwe Toren (video)

Nieuws 0 Comment

Kamper Ui(t)dagen 2019 van start met levendig spektakel

Volgens goede traditie zijn de Kamper Ui(t)dagen gestart met het ophijsen van een koe. De komende vijf weken zal ze aan de Nieuwe Toren bungelen om elke donderdag de bezoekers van de Ui(t)dagen te wijzen op de Kamper domheid. Of is het juist een slimme zet? Dat opperde Astrid de Jong die onder gezang van Gertjan van der Weerd het ritueel leidde, samen met notabelen uit 1440 en 2019.

Koeienvragen
Na de verkiezing van Miss Kampen in april (zie onderaan), stond vandaag weer de koe centraal in de Kamper binnenstad. De aftrap van de Kamper Ui(t)dagen werd, zoals gebruikelijk, verricht met het ophangen van een koe aan de Nieuwe Toren. Astrid de Jong, gekleed in stemmige koekledij, verhaalde de Kamper Ui voor bezoekers van buiten onder het publiek.
Voor Gertjan van der Weerd had ze populaire nummers van een toepasselijke tekst voorzien, zoals de grote hit van zes decennia geleden ’Kom van dat dak af’. In haar koevariant proefde uw verslaggever grote hitpotentie. Voordat het hijsen van start ging, werd er een quiz gehouden.
Een grote koeienvlaai van Multivlaai was de prijs voor oma (88) met kleinzoon die de beste benadering gaven van het aantal liter water dat een koe op een dag drinkt: Honderd liter! Dat zei tevens wethouder Holtland, die het daarmee goed raadde.

Een toeriste gaat op de foto met de hoofdrolspelers (Gertjan, Astrid en Henrick)

Trots
Albert Holtland had de eer om de koe op te hijsen. Door het sterk uitgedunde college van B&W in deze vakantietijd, trad hij donderdag twee maal op als (loco-)burgemeester. Maar er was ook een echte burgemeester aanwezig, te weten Henrick Aeltsz.
Die was speciaal uit 1440 overgekomen (toen hij tot 1480 burgemeester van Kampen was) om met trots zijn Kamper Trots aan de kwisdeelnemers te overhandigen. Hij introduceerde laatst het Kamper biertje bij het Stadsmuseum (zie onderaan).
Na aftellen door, en onder aanmoediging van, het publiek (”Hijsen! Hijsen!”) begon de koe aan haar reis naar boven. Holtland werd daarbij geholpen door omstanders want een koe kan tot wel 500kg wegen. Een echte, zoals destijds. Tegenwoordig kennen we plastic varianten.

De koe hangt weer aan de Nieuwe Toren in Kampen

Dom
Of het destijds een domme actie was, is maar de vraag volgens De Jong. De koe trekt het nodige bekijks en trekt misschien ook wel volk naar Kampen. Kooplustig volk bij voorkeur. Naast muziek en vermaak staan immers, de komende donderdagen tot en met 15 augustus van 9u tot 18u, toch kleine en grote koopjes centraal. Welkom in de Kamper binnenstad.

Zie ook:
Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)
Nieuwe verkiezing: Miss Kampen 2019 (video)
Kamper Ui(t)dagen van start met hijsen koe (2018)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top