Kamper wethouders stellen zich voor<br>(deel 1)

Kamper wethouders stellen zich voor
(deel 1)

Achtergrond, Gemeente, Politiek 0 Comment

Geert Meijering (CDA): ”Mens, waar ben je?”

Na de raadsverkiezingen, de coalitievorming en hun installatie in juni, moesten de nieuwe wethouders meteen aan de bak. Daarop volgde het zomerreces maar in de relatief rustige zomerperiode vonden ze wel tijd om zich voor te stellen. Elke week introduceert zich één van de vier Kamper wethouders in de huidige raadsperiode. In willekeurige volgorde komen in het eerste deel van de reeks de drie P’s van Geert Meijering (CDA) aan de orde.

Portefeuille
Geert Meijering is de enige wethouder die ook in het vorige college van B&W zitting had. Hij is ”heel tevreden” in deze periode op hoofdlijnen dezelfde portefeuille behouden te hebben. Naast Economie, Toerisme en Sport zijn dat Havens, Gemeentelijke organisatie, Jeugdhulp, Inwonersparticipatie, Markten, Vergunningen, Wijkgericht werken en Recreatie, evenementenbeleid en citymarketing. Hij is wijkwethouder van de binnenstad, Flevowijk, Cellesbroek, Middenwetering en Zalk.
Kampereiland valt ook onder zijn portefeuille. Meijering noemt dat eerst een economisch gebied, later voegt hij daar cultuurlandschap aan toe. Het is in cultuur gebracht door de boeren. Hij noemt de boeren ”cultuur- en natuurdragers”. Het financiële aspect van Kampereiland, dat verpacht wordt door de gemeente, is een ”leuke aanvulling” op zijn portefeuille. De Stadserven, met gemeente Kampen als enig aandeelhouder, is eigenaar van alle grond op Kampereiland. Het beheer, inclusief pachtinning, wordt momenteel uitbesteed aan rentmeesterskantoor Noorderstaete.

Politiek
Geert Meijering is altijd geïnteresseerd geweest in politiek. In 1994 maakte hij op tienjarige leeftijd het einde van het tijdperk Lubbers mee en het aantreden van het eerste paarse kabinet. Hieraan deed voor het eerst sinds 1918 geen confessionele partij mee. Als christen wil hij het geloof handen en voeten geven. Tijdens zijn studietijd is hij in 2004 lid geworden van het Christen-Democratisch Appèl. Hij hecht veel waarde aan het kenmerk van een brede volkspartij dat het CDA voorstaat. Van 2006 tot 2008 was hij landelijk voorzitter van het CDJA en in 2009 werd hij, naast zijn afstuderen, medewerker van de lokale CDA-fractie in zijn studiestad Utrecht.
In 2014 kreeg hij de gelegenheid om wethouder te worden in Kampen en keerde naar zijn geboortestad terug. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart leed zijn partij verlies. Desondanks kwam het CDA in beeld bij de coalitievorming en was Meijering bereid om weer zitting te nemen in het dagelijks bestuur van de gemeente. Tijdens de verkiezingscampagne was hij lijsttrekker voor CDA Kampen. Nu is hij primair wethouder en beseft minder politiek te moeten acteren. Voorop staat nu bestuursverantwoordelijkheid en -representativiteit.

Geert Meijering huldigt Gerben Last, tafeltennisser bij Kampenion.

Persoonlijk
Geert Meijering is geboren en getogen Kampenaar. Voor zijn studie vertrok hij naar Utrecht, waar hij geschiedenis en filosofie studeerde. Op een persbijeenkomst, waarop de kandidaatwethouders werden voorgesteld, kwam hij als laatste aan het woord. Eerder hadden zijn huidige collega’s zich voorgesteld, die allen rond de 50 jaar oud zijn. Meijering zei toen met een knipoog: ”Ik ben al 34”. Op het studentenkoor leerde hij zijn vrouw Lysbert kennen, wier Friese naam haar afkomst verraadt. In juni werd zijn tweede zoon geboren. Thije (’geschenk van God’) is het broertje van Hidde.
Tot 2014 werkte hij bij Public Matters, een adviesbureau gespecialiseerd in belangenbehartiging richting politici en beleidsmakers. ”Politiek lobbywerk maar wel onafhankelijk,” aldus Meijering. Naast volleybal is zingen zijn grote passie. Hij zingt al acht jaar bij The Gents, een vocaal mannenensemble dat klassiek en bewerkte pop op het repertoire heeft. Met hen heeft hij juist vorige week een CD opgenomen.
Hij is een christendemocraat voor wie de Bijbel de bron van waarden is. Twee vragen staan voor hem voorop. De eerste, in de titel van dit artikel, verwijst naar God’s roep toen de mens zich beschaamd verscholen had. En vervolgens: ”Ezau, waar is je broer?” Vragen van een christendemocraat.

Volgende week stelt zich voor de wethouder die, in plaats van achter een bureau, net zo lief in de grond had willen wroeten.

Zie ook:
Nieuwe wethouders benoemd en akkoord besproken (juni 2018)
Bestuurlijk bezoek aan Snelle Groeier ‘Just Carpets’ (mei 2018)
Voorbereidingen herstart bouw parkeerdek Brunnepe (feb. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x