Adviescommissie wijst Kenne Grégoire aan voor portret Koelewijn

Adviescommissie wijst Kenne Grégoire aan voor portret Koelewijn

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Realistisch portretschilder mag vertrekkend Kamper burgemeester vereeuwigen

Aan de portrettengalerij op het stadhuis van Kamper burgemeesters wordt in september Bort Koelewijn toegevoegd. In januari maakte de huidige Kamper burgervader bekend na twee ambtstermijnen te stoppen. Een commissie van Stedelijk Museum Kampen heeft kunstenaar Kenne Grégoire uitgekozen om een portret te maken voor de collectie die het museum beheert.

Vertrek
Kort na nieuwjaar maakte Koelewijn bekend per 1 oktober te stoppen. Dan loopt zijn tweede ambtstermijn af en is hij twaalf jaar burgemeester van Kampen geweest. Hij staat op dat moment een half jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd en zou als burgemeester formeel mogen aanblijven tot zijn zeventigste levensjaar. Hij is dit jaar 50 jaar in overheidsdienst waarvan 22 als burgemeester.
Koelewijn besloot zijn ontslagbrief tijdig in te dienen zodat de gemeenteraad in maart de profielschets gereed kon hebben en meteen in oktober een nieuwe burgemeester kan aanstellen. De profielschets is vorige maand in een gemeenteraadsvergadering vastgesteld en de inhoud was weinigzeggend. Inmiddels hebben 7 vrouwen en 23 mannen gesolliciteerd, waaronder PVV’er Joeri Pool.

Commissie
Een adviescommissie van Stedelijk Museum Kampen, bestaande uit de directeur, de curator, de conservator en de collectiebeheerder had vijf actieve kunstenaars geselecteerd voor de opdracht, afkomstig uit Kampen, de regio en het land. Uiteindelijk heeft het museum aan het college van B&W geadviseerd om Kenne Grégoire te vragen en het college heeft dat advies overgenomen.
De Nederlandse, realistische portrettist heeft ”een eigentijdse uitstraling met daarin gezag en ingetogen trots als belangrijke aspecten”.
De collectie van burgemeestersportretten sinds 1808 hangt in de bestuursvleugel van het Kamper stadhuis maar behoort toe aan het museum. De galerij dient ”als een zichtbare herinnering en aandenken aan de jaren van burgemeesterschap” en kent een vast stramien. Kenne Grégoire is een bekende voor het museum want hij schilderde eerder in opdracht van gemeente Kampen het portret van koning Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander geportretteerd door Kenne Grégoire in Stedelijk Museum Kampen.

Koninklijk
In de Oranjezaal van het museum in het voormalige Kamper stadhuis hangt het portret van koning Willem-Alexander en naast zijn moeder, prinses Beatrix. Dat is in 1985 geschilderd door Rien Bout, geboren, getogen en gestorven in Rotterdam. Kenne komt uit West-Brabant en woont tegenwoordig in Gelderland.
Het Stedelijk Museum Kampen heeft geschilderde portretten van alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje ten voete uit, volgens goede Kamper traditie aldus museumdirecteur Nynke van der Wal. Het kijkje in het vorstenhuis geeft ook een beeld hoe de vorsten werden geportretteerd in de loop van de tijd.
Na koning Willem-Alexander maakt Kenne binnenkort kennis met burgemeester Koelewijn en zal dan een afspraak maken voor een poseersessie. Bij het afscheid wordt het portret onthuld en overgedragen aan het gemeentebestuur. Kenne gaat aan de slag.

Zie ook:
Virtuele rondleiding expositie ’Oog voor het oor’
Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x