Kamper kerkelijk landschap volop in verandering

Kamper kerkelijk landschap volop in verandering

Kerk, Nieuws 0 Comment

Na Kampen nu ook kerkgebouw in Grafhorst onder protest gesloten

 

Niet alleen de Hervormde Gemeente Kampen moet kerkgebouwen sluiten maar dat geldt ook voor de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst. Uitstel en aangedragen alternatieven hebben niet kunnen voorkomen dat het kerkgebouw aan de Grafhorsterweg is gesloten. In Kampen wordt na de zomer de Bovenkerk buiten (kerkelijk) gebruik gesteld. De kerkgangers kunnen dan terecht in de Broederkerk waarvan de gemeenteleden sinds februari samenkomen in de Westerkerk.

Zo gesloten als de kerkdeuren in Grafhorst, zo wijd open staan de deuren van de Westerkerk.

Kampen
De Hervormde Gemeente in Kampen werkt in nauw overleg met de Gereformeerde Kerk. Dat heeft geresulteerd in een federatie van de Broederkerk met de Westerkerk. Samen hebben zij de nieuwe Protestantse Wijkgemeente Noord gevormd met de Westerkerk als thuisbasis. Om meer ruimte te creëren en het gebouw bij de tijd te brengen, wordt de Westerkerk deze zomermaanden grondig verbouwd. Sinds de Broederkerkgangers in februari samenkomen in de Westerkerk, heeft het orgel in de Broederkerk een onderhoudsbeurt gehad. Tevens is het Broederhuis verbouwd en heeft het een speciaal jeugdhonk gekregen. Na de zomer, vanaf tien september, kerkt de wijkgemeente van de Bovenkerk in de Broederkerk. De Bovenkerk blijft nog wel beschikbaar voor bijzondere diensten, evenals de Burgwalkerk waarvan de kerkleden naar de Open Hof zijn verhuisd. Deze wordt momenteel ook verbouwd, anticiperend op de nieuwe situatie.

Het kerkgebouw aan de Grafhorsterweg.

Grafhorst
De abrupte sluiting in 2014 van de Noorderkerk (zie onderaan) riep veel afwijzing op maar daarna besloot de Algemene Kerkenraad (AK) het proces in alle openheid te vervolgen. In Grafhorst hield de verontwaardiging aan over de, eveneens in 2014, aangekondigde sluiting van ”hun” kerkgebouw. Daar werden de teleurgestelde gemeenteleden niet gehoord volgens Hans Lancee, één van de bezwaarde leden. Veel kerkgangers bundelden zich in de Cie Grafhorst die, ondersteund door een accountant, met voorstellen kwam om de exploitatie over te nemen. De Cie spande een procedure aan bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN), als ook Hoger Beroep, maar dit laatste is in februari van dit jaar afgewezen. Procedureel had de AK correct gehandeld, volgens de bezwaarcommissie van de PKN, en vervolgens is op twee juli jongstleden de laatste eredienst gehouden aan de Grafhorsterweg. Juist recent is voor het gebouw de monumentale status aangevraagd door Stichting Stadsherstel Kampen. Op kerkelijk vlak wordt na de zomer bekeken hoe nu verder te gaan met het gebouw. Lancee laat weten dat de Cie actief blijft en niet is opgeheven.

Na de zomer wordt meer bekend over de toekomst van de kerk in Grafhorst.

Zie ook:
Sluiting kerkgebouw Grafhorst opgeschort (22 mei 2016)
Kerken samen op weg naar federatie Kampen Noord (1 mei 2016)
Zondag afscheid van de Noorderkerk (3 juni 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x