Kerkgebouw in Grafhorst wordt dorpshuis met kerkzaal

Kerkgebouw in Grafhorst wordt dorpshuis met kerkzaal

Kerk, Nieuws, Zakelijk 1 Comment

Aankoop door lokale ondernemer tot behoud voor lokale gemeenschap

Na jaren vertraging door hoogoplopende geschillen, heeft het kerkgebouw aan de Grafhorsterweg een nieuwe eigenaar en bestemming. De plaatselijke Hervormde Gemeente stelde het in de zomer van 2017 buiten gebruik. De plaatselijke ondernemer Henk-Jan van der Weerd heeft het kort voor de jaarwisseling gekocht. De zalen worden verhuurd voor kleine feesten en partijen maar de kerkzaal blijft dat bespaard.

Moeizaam traject
Met de aankoop door Van der Weerd Grafhorst B.V. op 29 december 2020 komt er een einde aan een lang en moeizaam traject. In november 2015 kondigde de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst het voorgenomen besluit aan om de kerk te sluiten. Een alternatief plan dat daarop werd aangedragen door enkele gemeenteleden werd afgewezen wegens onvoldoende draagvlak (zie onderaan).
Bezwaar en hoger beroep bij de Protestantse Kerk in Nederland liep op niets uit en inmiddels was de laatste kerkdienst op 22 mei 2016 een gepasseerd feit. De kerkgangers konden de week erop en daarna terecht in de Dorpskerk. Feitelijk keerden zij daarmee terug naar de oude situatie. De Nederlands Hervormde in Grafhorst is in 1961 gebouwd en vòòr die tijd liep men naar de Dorpskerk aan de Dorpsweg in IJsselmuiden.

Merle Kraan in de keuken van de voormalige Nederlands Hervormde kerk in Grafhorst.

Nieuwe weg
Henk-Jan van der Weerd besloot het gebouw aan te kopen om het te behouden voor de dorpsgemeenschap. De Grafhorster ondernemer heeft aan de andere kant van het dorp zijn bedrijf in beheer en onderhoud van de openbare ruimte (zie onderaan). Van der Weerd behoudt de kerkzaal en de ruimten daaromheen worden verhuurd voor feesten, partijen, bijeenkomsten, trouwerijen en uitvaarten. Voor trouw- en rouwdiensten blijft de kerkzaal beschikbaar.
Voor het beheer zijn Merle Kraan en Erika Stol aangenomen die beiden ervaring hebben in de horeca. Kraan heeft een evenementenburo in IJsselmuiden en ziet volop mogelijkheden om beide zaken te combineren. De grote zaal is later aangebouwd en naast de keuken ligt de consistorie. Die zal multifunctioneel gebruikt worden, als vergader-, trouw- en rouwkamer: symbolisch voor de nieuwe weg die het Grafhorster kerkgebouw inslaat.

Zie ook:
Sluiting kerkgebouw Grafhorst opgeschort (mei 2016)
Kerkgebouw Grafhorst nog steeds niet gesloten (feb. 2017)
Kamper kerkelijk landschap volop in verandering (juli 2017)
Maaien dijken WDO Delta gegund aan Van der Weerd (dec. 2020)

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
30 dagen geleden

Veel succes twee toppers dat gaat goed komen

Back to Top

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x