Lege kerkzalen maar toch wordt ”de lofzang gaande gehouden”

Lege kerkzalen maar toch wordt ”de lofzang gaande gehouden”

Kerk, Nieuws 0 Comment

Kerkdiensten Westerkerk Broederkerk zonder bezoekers uitgezonden via internet

Afgelopen weekeinde was het eerste weekeinde na de afkondiging van de rijksoverheid om geen grote bijeenkomsten te houden. Dat betekende dat de uitbraak van het coronavirus, en de genomen maatregelen om verspreiding tegen te gaan, bezoek aan kerkdiensten blokkeerde. De kerkraden van de Westerkerk en Broederkerk besloten de diensten zonder kerkgangers te houden en via internet uit te zenden.

Advies
Enkele uren na de persconferentie donderdagmiddag, waarop premier Rutte drastische maatregelen aankondigde, kwam de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) met richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het advies om geen bijeenkomsten met meer dan honderd mensen te houden, betekende geen kerkelijke samenkomsten op zaterdag en zondag. Toch vonden de diensten volgens het rooster plaats, zij het zonder kerkgangers. Die konden thuis de dienst volgen via kerkradio en internet.

Internet
Van oudsher bestaat de mogelijkheid en gewoonte om via kerkradio thuis diensten mee te beleven. De laatste jaren is daar internet bijgekomen: via de eigen website, via een landelijke website, via YouTube of via een app op de mobiel.
In de Broederkerk koos men voor een live ’streaming’ van de kerkdiensten via YouTube. De Westerkerk liet haar kerkdienst ’broadcasten’ via kerkomroep.nl. Kerkleden van wijkgemeente Open Hof en pioniersplek De Stroom werden verwezen naar een korte dienst op TV.
De EO verzorgde zondagmorgen een speciale uitzending waarin haar scriba voorging. Ds. René de Reuver sprak over de ”voortgaande triomftocht van het virus”. Na de EO volgde de KRO met een mis vanuit een lege St. Martinuskerk in Sneek. De katholieke Kamper Buitenkerk bleef gesloten.

Ds. Wilbert Dekker in gesprek met Ewald Pikkert

Samenkomst
In de Westerkerk ging ’s middags ds. Wilbert Dekker voor. Naast koster, kerkenraad en organist was alleen Ewald Pikkert aanwezig die vertelde over zijn deelname aan de Muskathlon. Na afloop sprak ds. Dekker over een ”aparte verbondenheid”; een lege kerkzaal maar wel het besef dat de kerkgangers thuis aanwezig waren.
De voorzitter van de wijkkerkenraad, Jan-Willem Prins , prees de genomen verantwoordelijkheid. Hij kon nog niet zeggen hoe het de komende weken verloopt.
Ds. Dekker had eerder in de week op zijn Facebookpagina geschreven over de twee polen van de coronacrisis. Aan de ene kant de verantwoordelijkheid om je medemens te beschermen. Aan de andere kant de vrijheid die je als christen mag ervaren. Je hoeft niet bang te zijn en dus niet in paniek te raken of te hamsteren. De vrijheid van samenkomst ligt diep verankerd in de grondwet. Daarom heten de richtlijnen van overheid en PKN officieel adviezen. Maar geen wijs mens zal die niet opvolgen om het coronavirus een halt proberen toe te roepen.

Zie ook:
Eerste besmetting in Kampen vastgesteld (video)
Gemeente Kampen volgt richtlijnen RIVM GGD

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x