Kampen brengt haar kerken in kaart (video)

Kampen brengt haar kerken in kaart (video)

Gemeente, Geschiedenis, Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Kerkenvisie dient duurzame toekomst religieus erfgoed

Binnen het programma Toekomst Religieus Erfgoed gaat Kampen een gezamenlijke visie opstellen op alle kerkgebouwen binnen haar gemeentegrenzen. Deze zogeheten kerkenvisie is een strategische visie op de toekomst van kerkgebouwen. Als honderdste gemeente met dit plan kwam stuurgroepvoorzitter Susan Lammers wethouder Albert Holtland feliciteren.

Kerkenvisie
Het opstellen van een kerkenvisie gebeurt in samenspraak tussen gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties. Het gaat over alle kerkgebouwen in de gemeente: oud en nieuw, monumentaal en niet-monumentaal.
Welke kerkgebouwen blijven fungeren als kerk, welke worden geschikt gemaakt voor nevengebruik en welke leegstaande gebouwen krijgen een andere functie? Ook kan de vraag centraal staan op welke wijze men met elkaar het gesprek aangaat als er kerken gesloten of verkocht worden.

De Buitenkerk aan de rand van het stadscentrum van Kampen.

Gesloten
In Kampen speelt dit proces al jaren. In 2014 werd abrupt de Noorderkerk in Brunnepe gesloten (zie onderaan). Daarna werden er gesprekken op gang gebracht met de gehele Gereformeerde en Hervormde kerkgemeentes. Inmiddels is het Kamper kerkelijk landschap drastisch veranderd (zie onderaan).
De kerk in Grafhorst is gesloten en de Boven- en Burgwalkerk zijn buiten kerkelijk gebruik gesteld. Wel blijven deze nog beschikbaar voor erediensten. De Noorderkerk is getransformeerd tot een praktijk voor fysiotherapie en woonappartementen (zie onderaan).

Actief
Een groot aantal kerkgebouwen in gemeente Kampen wordt nog actief gebruikt voor erediensten. In totaal gaat het om 39 kerkgebouwen waarvan 11 binnen de stad Kampen zelf. Onder de kerken, die nog in gebruik zijn, bevindt zich de oudste kerk van Overijssel: de Sint Lambertuskerk in Wilsum is gebouwd in 1040.
Na de zomer gaat Kampen aan de slag met het voorbereiden van de kerkenvisie. Betrokken organisaties en inwoners bij Kamper religieus erfgoed, worden uitgenodigd om mee te denken en bij te dragen aan de op te stellen kerkenvisie. Het opstellen daarvan staat gepland voor 2021.
In september krijgt gemeente Kampen een bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed.

Het interieur van de St. Annakapel aan de Broederweg in Kampen.

Bijdrage
De voorzitster van de stuurgroep van dit programma, Susan Lammers, kwam vorige week naar de St. Annakapel om Kampen te feliciteren als honderdste kerkenvisiegemeente. Wethouder Albert Holtland (monumentenbeheer) nam haar bos bloemen in ontvangst.
De monumentale St. Annakapel is al langer tijd buiten kerkelijk gebruik en heden beschikbaar voor kleinschalige activiteiten. Na Kampen staan er nog veertig gemeenten in de rij om mee te gaan doen met een kerkenvisie die ieder op hun eigen manier aanpakt, passend bij het karakter van de gemeente en het kerkenlandschap aldaar.
Voor het opstellen van de kerkenvisie krijgt de gemeente Kampen een bijdrage van €50.000. De eigen bijdrage is nog niet bekend.

Zie ook:
Kamper kerkelijk landschap volop in verandering
St. Annakapel raakt op dreef
Geslaagde metamorfose Noorderkerk (video)
Laatste kerkdienst Noorderkerk

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x