Kerkgebouw Grafhorst nog steeds niet gesloten

Kerkgebouw Grafhorst nog steeds niet gesloten

Kerk, Nieuws 0 Comment

In Kampen zondag 12 februari afscheidsviering Broederkerk

 

Ofschoon ruim twee jaar geleden de Algemene Kerkraad zich al voornam om de kerk te sluiten, is het Nederlands Hervormde kerkgebouw aan de Grafhorsterweg nog steeds in gebruik. Bij de PKN is hoger beroep aangetekend tegen het besluit van sluiting nadat eerdere bezwaren niet werden gehoord of werden verworpen.

Exterieur van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Grafhorsterweg.

Enkele weken nadat de AK in mei vorig jaar het besluit bekend maakte dat de kerk aan de eredienst onttrokken zal worden, werd dat besluit geschorst (zie onderaan). Bij de PKN is beroep aangetekend en nadat dit bij het Regionaal College (RCBBG) werd afgewezen, zijn de bezwaarmakers naar het Generaal College gestapt die de zaak nu in behandeling heeft. Enkele bezwaarmakers hebben zich verenigd in een Cie Grafhorst en anderen protesteren individueel, waaronder gemeentelid Hans Lancee. Hij is ontevreden over de communicatie en de onderbouwing van het besluit van de AK. Diverse leden ondersteunen zijn pleidooi ”maar veel leden weten waarschijnlijk niet eens wat er speelt,” aldus Lancee.

Interieur van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Grafhorsterweg.

De Cie heeft in het verleden alternatieve plannen ontwikkeld maar zij vindt geen gehoor bij de AK. Terwijl de AK het kerkgebouw uit 1962 wil sluiten om financiële tekorten terug te dringen, heeft de AK wel het voornemen om een nieuw kerkgebouw te bouwen, voor het deel van de Nederlands Hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst dat nu elke zondag in een gehuurd deel van de Oosterholthoeve kerkt. Lancee vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar bezuinigen en naar een transparante communicatie en onderbouwing van het besluit. Hij benijdt de gang van zaken in Kampen waar een vergelijkbaar proces speelt om het aantal kerkgebouwen te verminderen. Daar hebben plenaire vergaderingen plaats gevonden met de hele gemeente van zowel de Hervormde Gemeente als de Gereformeerde Kerk. De Noorderkerk was al langer gesloten en sinds januari is de nieuwe gefedereerde gemeente Kampen Noord gestart. Wijk A van de Hervormde Gemeente is naar de Westerkerk gegaan en wijk B gaat later dit jaar van de Bovenkerk naar de Broederkerk. Aanstaande zondag om 9u30 wordt in een viering afscheid genomen van de Broederkerk.

De koster van de NH Kerk in Grafhorst controleert het liederenbord.

Zie ook:
Hervormde gemeente IJsselmuiden/Grafhorst
Afscheid van de Noorderkerk

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x