Kerst 2020 achter gesloten deuren (video)

Kerst 2020 achter gesloten deuren (video)

Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Hykanon draagt met Kerstnachtmis en Kerstgroet toch Licht uit

Op gezag van de Nederlandse overheid mag er dit jaar geen kerstfeest gevierd worden. Alleen achter de voordeur in besloten kring is dat in het huidige coronajaar 2020 toegestaan. Veel kerken en concertorganisatoren zoeken daarom hun toevlucht tot internet. Het Kamper koor Hykanon zong coronaverantwoord een Kerstgroet in en verzorgde alzo ook online de nachtmis op Kerstavond in de Kamper Buitenkerk.

Geen publiek
In navolging van andere landen krijgt de Nederlandse overheid geen grip op de heersende coronapandemie. Maandag 14 december werd een nieuwe poging ondernomen door het openbare leven stil te leggen. De volgende dag sloot de Nederlandse bisschoppenconferentie zich daarbij aan en legde het kerkelijk leven rond Kerst stil. De oproep van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) volgend, besloten de bisschoppen “met pijn in hun hart” dat In de Rooms-Katholieke kerken dit jaar op Kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis, plaats vonden.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaf eveneens gehoor aan de oproep van overheid en CIO. Al sinds het afkondigen van de coronacrisis volgen de kerken in meerderheid dit beleid en preken pastores en dominees in een vrijwel lege kerk voor een internetcamera. De vrijheid van godsdienst, zoals die in de grondwet is vastgelegd, verplicht hiertoe niet. Enkele grote kerken op de zogeheten Bible Belt organiseren daarom toch (beperkte) publieke vieringen. Het geadviseerde absolute aantal van dertig kerkgangers relateren zij aan de ruimte in hun grote en hoge kerkgebouwen maar die nuance ontgaat de buitenwereld inclusief de media.

Cantores van het Kamper koor Hykanon zngen een Kerstgroet.

Gezongen groet
In een korte inleiding vertelt Janet van Gaalen-Schouten, dirigente van Hykanon, hoe zij en haar koorleden met de Kerstgroet licht in de duistere dagen van dit jaargetijde en deze tijd willen brengen. Op gepaste afstand zingt een wisselende selectie van het koor bekende en onbekende kerstliederen. De zang wordt afgewisseld met een fraai verteld Kerstverhaal.

De cantors en koorleden staan voor het tabernakel, achter het altaar, zoals ook hun opstelling was tijdens de nachtmis op Kerstavond. Op het altaar gingen tijden de Kerstnachtmis emeritus pastoor Theo van der Sman en diaken André van Boven voor met enkele acolieten. De dienst is tot begin januari hier (klik aan) te volgen. Van der Sman verbond het thema ’Samen in het Licht’ met zijn constatering dat de waxinelichtjes in zijn woonplaats Hasselt waren uitverkocht. Van Boven loopt gewoonlijk tijdens zijn preek de kerk in maar liet dat deze keer na – de kerkgangers zaten immers thuis en de kerkbanken waren leeg.

Cantors van het Kamper koor Hykanon zngen een Kerstgroet.

Rijke traditie
In vrijwel alle kerken werd met hulp van de moderne (internet)technieken alsnog één van de grootste feesten van het kerkelijk jaar gevierd. In de St. Annakapel verzorgde ds. Jan Bouma een online Kerstnachtdienst, begeleid door zang, De Broederband probeerde haar traditie van rondgang langs tehuizen op Kerstochtend in stand te houden door dit online te organiseren. De Volkskerstsamenzang verviel wel.

Hykanon heeft een traditie neergezet van goed verzorgde, kleurrijke optredens, zoals het uitvoeren van een eigen bewerking van The Passion (zie onderaan). Van een jongerenkoor is het gegroeid naar een interparochieel koor dat ook in andere kerken en daarbuiten optredens verzorgt. Met de Kerstgroet, onder dit artikel te bekijken en te beluisteren, hopen ze een lichtpuntje te brengen in het harde ingrijpen in het leven door virus en overheid. Een muzikaal lichtpuntje dat als Licht verwijst naar de geboorte van de Zoon van God, zoals het in de christelijke kerken wordt beleden. A light in darkness – samen in het Licht.

Zie ook:
Hykanon komt met eigen versie van The Passion (2017)
Kippenvel bij Top 2000 Afterparty Hykanon (2017)
Hykanon viert afblazen kerksluiting met feestelijk concert (2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x