Kerstverhaal verteld in gestremde trein

Kerstverhaal verteld in gestremde trein

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Vlotte voorstelling voor jongeren door theatergroep Switch bij Quintus


In de week voor Kerst trok een theaterteam van de Youth Academy langs middelbare scholen met de kerstvoorstelling ’Succes!’ en speelde in Kampen bij het Ichthus College en bij Quintus. De drie hoofdrolspelers, maar ook de licht- en geluidstechnicus, krijgen via Switch Onderwijsprojecten de kans om hun talenten te ontplooien en te tonen aan publiek. Ondanks de stilstaande treincoupé, waarin het stuk zich afspeelde, was het een voorstelling met vaart en humor.

Vragen aan het publiek.

Quintus en Youth for Christ
Op de Tohopesatebeurs had Youth for Christ Kampen één van de vier superaanbiedingen gewonnen, waarbij Centrum voor Kunsteducatie Quintus het gebruik van haar Grote Zaal aanbood. Daarop nodigde de Kamper afdeling van YfC het theaterteam van de Youth Academy, onderdeel van YfC, uit om haar kerstvoorstelling daar te spelen. ’s Morgens hadden de spelers opgetreden voor zo’n 120 leerlingen van het Ichthus College en ’s avonds was de Quintuszaal goed gevuld met zo’n 90 bezoekers, veelal jongeren tussen de 13 en 25 jaar waarop de voorstelling gericht was. Na de voorstelling was er een afterparty in jongerencentrum De Mix aan de Venestraat.

Een irritante treinverkoper neemt ongevraagd plaats naast de passagier.

Irritante treinverkoper
In de treinstoelen op het podium zien we Martin plaats nemen, die op weg is naar een selectiewedstrijd voor Jong Oranje. Naast hem komt een jongedame zitten die al snel doorkrijgt dat voetbal het enige is dat voor Martin telt. Achter hen doemt een joviale cateringmedewerker op, die Martin irriteert met zijn opdringerige verkoop. Tot overmaat van ramp komt de trein plots tot stilstand en wordt er een storing omgeroepen. De cateringmedewerker blijft bij de stoelen staan en begint omstandig het Kerstverhaal uit de doeken te doen. Aanvankelijk ziet Martin alleen zijn voetbaldroom in duigen vallen maar langzaamaan wordt hij gegrepen door het verhaal van de Verlosser die zo bescheiden ter wereld kwam. Gedrieën gaan ze het verhaal naspelen en tot slot probeert de railcateraar het stel aan elkaar te koppelen. Schuchter probeert Martin iets af te spreken met zijn buurvrouw maar dan begint de trein weer te rijden en arriveren ze te snel op Utrecht Centraal. Niet te snel echter om het Kerstverhaal begrepen te hebben.

Een bijzonder lichtschijnsel.

Youth Academy en Joris Kingma
Na de voorstelling sprak Kamper Nieuws met regisseuse Ruth den Hertog en hoofdrolspeler Joris Kingma. Ruth vertelde over de Youth Academy, een afdeling van Youth for Christ, waar jongeren met een tussenjaar de kans krijgen om te werken en zich op andere vlakken te ontplooien. Een theaterteam verzorgt rond Kerst en Pasen een toneelvoorstelling, waarbij in enkele weken een stuk wordt ingestudeerd dat dan een week lang op voornamelijk middelbare scholen wordt gespeeld.
Joris was een gastspeler, die via een auditie bij Switch betrokken was geraakt. Toneel spelen is zijn lust en zijn leven maar voor de toneelschool was hij afgewezen. Na het tussenjaar, dat hij nu invult met Switch, probeert hij het nog één keer. Eerder is hij tot geloof gekomen en hij wil de hem gegeven talenten aanwenden om Het Verhaal te verkondigen.
Ruth kan een tussenjaar iedereen aanraden om even heel andere ervaring op te doen, bijvoorbeeld bij de Youth Academy. Het professionele karakter daarvan werd deze avond getoond met het herkenbare spel maar ook met de uitstekende bediening van (eigen) licht en geluid.

Joris Kingma

Zie ook:
Youth Academy
Youth for Christ Kampen
Joris Kingma
Ruth den Hertog (Switch Onderwijsprojecten)

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x