Kieskeet op de markt om te prikkelen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Kieskeet op de markt om te prikkelen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Theateract vraagt op ludieke wijze Zwolse en Kamper inwoners hun stem te laten horen

Op de Kamper maandagmarkt stond deze week een opvallende bouwkeet. Omgebouwd tot kieskeet konden bezoekers van de markt letterlijk en figuurlijk hun stem laten horen. De zwevende kiezer kon een route door poortjes volgen om bij de partijstem van hun keuze uit te komen. Ook werd er een verkiezingsprogramma ”in gewone taal” uitgedeeld.

Kiezen op wieltjes
De rood-witte keet plus bijbehorende poortjes kon de bezoeker van de maandagmarkt in Kampen niet ontgaan. Hij of zij die de theateract ongemerkt wilde passeren, werd aangesproken met de vraag of de stemkeuze al was bepaald. Of waar de stempas ligt. Op dat laatste kwam vaker een antwoord dan op de eerste vraag.
Het initiatief van Stadkamer Zwolle en Bibliotheek Kampen vinden het belangrijk om de lokale democratie te versterken. Zij willen betrouwbare informatie geven over politiek en een plek zijn voor dialoog en uitwisseling. De kieskeet is een experiment om over het thema democratie in gesprek te gaan. Alle politieke partijen van Kampen hebben een korte samenvatting in gewone taal gemaakt van hun plannen voor Kampen. Bibliotheek Kampen heeft hier een boekje van gemaakt dat op de markt werd uitgedeeld en hier online te lezen is.

De aanvliegroute naar de Kieskeet.

Stemattractie
Stadkamer Zwolle omschrijft de Kieskeet als ”een prachtige bouwkeet met aanvliegroute waar je als voorbijganger op speelse wijze bij het (niet) stemmen wordt betrokken. Bij de Kieskeet kun je alvast je stem laten horen zonder partij te kiezen. Ervaar deze bijzondere stemattractie.” Zaterdag 12 maart staat de kieskeet op de warenmarkt in Zwolle. Het verkiezingsprogramma in gewone taal is nog af te halen bij de bibliotheken in Zwolle en Kampen (Taalpunt).
Kunstenaar Chantal de Wolde heeft er een kleurrijk geheel van gemaakt. Theatermakers onder aanvoering van Christel Hakvoort gingen op luchtige wijze met voorbijgangers in gesprek. De Kieskeet is een experiment om op een andere manier tegen wel of niet stemmen aan te kijken.

Zie ook:
Politiek Kampen kiest voor MijnStem als kieshulp
Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen bekend

Luchtballonnen op de aanvliegroute naar de Kieskeet.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x