Kunst met woorden als troost voor zorgsector in coronatijd

Kunst met woorden als troost voor zorgsector in coronatijd

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Kim van Noren schenkt werkjes ’Liefde en Moed’ aan Stedelijk Museum

We gaan even terug in de tijd. Naar de tijd dat Nederland thuis zat met uitzondering van mensen in cruciale beroepen. Daaronder vielen medewerkers in de zorg. Om hen in de zware tijd een hart onder de riem te steken, kreeg Kim van Norren subsidie van het snelloket om troostende kunstwerkjes uit te delen. Het originele pastelwerkje met de projecttitel ‘Liefde en Moed’ kreeg het Stedelijk Museum geschonken. Kim had daarbij ook nog een verrassing voor het museum zelf.

Lockdown
In de periode dat de politiek het leven in Nederland stillegde om het coronavirus in te dammen, zat ook Kim met haar gezin thuis. Op het laatste moment had ze nog schilderspullen uit haar atelier in het vroegere Grafisch Atelier gehaald. Daarmee begon ze troostende teksten te maken, in eerste instantie voor zichzelf. Toen ze de werkjes op social media plaatste, kreeg ze veel positieve reacties.
Vervolgens zette de gemeente een snelloket op om cultuur in coronatijd te stimuleren. Daar schreef Kim op in en na toewijzing kon ze haar werkjes laten drukken. Daarvoor koos ze Ruijgrok in Amsterdam die volgens haar de piezografieën met de beste kleuren weergeeft. Uiteindelijk kon ze zo’n 300 medewerkers van zorgorganisatie IJsselheem een hart onder de riem steken.

Kim van Norren overhandigt een troostend kunstwerkje aan de directrice van IJsselheem.

Verrassing
Als herinnering aan deze tijd heeft het Stedelijk Museum het originele pastelwerkje gekregen waaraan het project de titel ontleent: ’Liefde en Moed’. Bij de overhandiging waren slechts enkele aanwezigen. Wethouder Irma van der Sloot (Cultuur), een afgevaardigde van IJsselheem, Jolanda Slurink namens het museum en Richard Boddeus, die zelf in de zorg werkt maar ook fractieleider is van Kampen Sociaal. Kim zit in de schaduwfractie van deze Kamper politieke partij die voortkomt uit de SP.
Jolanda Slurink verzorgt de communicatie en PR van het museum en werd verrast met een tweede kunstwerkje uit het project. Het museum heeft een nijpend tekort aan vrijwilligers, die veelal op leeftijd zijn. Zij worden bemoedigd met de woorden ’Houd Vol’.

Prijzen
Met woorden en citaten komt die liefde voor taal terug in het werk van Kim van Norren. Ze heeft een voorkeur voor songteksten waarin zaken vaak mooi benoemd worden. ’Houd moed Heb lief’ is ontleend aan een album van Frank Boeijen.
In 2010 won ze de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De prijs dateert al uit 1871 toen Koning Willem III de aanmoedigingsprijs instelde. In 2011 volgde de Dordtse Schefferprijs en in 2014 de Sieger White Award. Deze tweejaarlijkse prijs komt uit de nalatenschap van kunstenaarsechtpaar Sieger en White. Kim won de prijs met haar werk ’All desires turn concrete’ (acryl op linnen, 60 x 50 cm). Van de prijs liet ze een boekwerk maken met een overzicht van haar kunst van 2009 tot 2014.
Honderden zorgmedewerkers van IJsselheem zijn nu in het bezit van een (reproductie van een) door deze kunstenares in 2020 vervaardig kunstwerkje. Klein maar fijn.

Irma van der Sloot, Kim van Norren, Jolanda  Slurink (v.l.n.r.) met de pastelwerkjes in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum.

Zie ook:
Andere snelloketprojecten
Stedelijk Museum heropent haar deuren (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x