Kippenlease 2.0

Kippenlease 2.0

Nieuws 0 Comment

Project kinderboerderij Cantecleer maakt doorstart

 

Het succesvolle kippenleaseproject van kinderboerderij Cantecleer in het Stadspark van Kampen gaat een nieuwe fase in. De opbouw en inrichting van het kippenhok, dat geleverd wordt, is herzien en efficiënter vorm gegeven. Binnenkort gaat dit nieuwe ontwerp in productie buiten de kinderboerderij. Naast de kippen die gered worden uit de bio-industrie, worden nu ook kippen uit eigen legsel voor lease aangeboden.

Het project om kippen te leasen van kinderboerderij Cantecleer loopt al een paar jaar. Het project is opgepikt door stichting Ondernemende Kinderboerderijen. Zij hebben het leaseplan overgenomen maar de licentie blijft bij Cantecleer. De laatste tijd was Cantecleer erg druk met andere projecten, zoals de Stadslandbouw en de dreigende ruimtelijke herontwikkeling door het nieuwe zwembad. Toenemende vraag, vanuit met name de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen, en nieuwe initiatieven binnen het kippenleaseproject hebben tot een doorstart van het project geleid. Het nieuwe ontwerp van het kippenhok biedt meer loopruimte voor de kippen en het hok is gemakkelijker verplaatsbaar. Op particulier initiatief gaan de hokken gebouwd worden op een industrieterrein door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorheen werden de kippenhokken gemaakt door een timmerman van Cantecleer op eigen terrein.  Nog steeds zal gebruik gemaakt worden van afvalhout waarmee ook dit deel van het project duurzaam is.

kippenhok

Kippen houden is namelijk erg duurzaam en kent nog meer positieve aspecten. Allereerst krijgt men natuurlijk eieren van eigen bodem op een volledig ecologische manier. Daarnaast is de mest, die kippen produceren, goed voor het gazon. Met het voeren van organisch afval wordt verspilling tegengegaan. Op de website van Cantecleer staat een rekenvoorbeeld hoeveel afval aan etensresten kippen kunnen “hergebruiken”. Kippen geven ook een stukje gezelligheid in de tuin of op de plaats. Zowel kinderen als volwassen krijgen respect voor de natuur en leren te zorgen voor een dier. Dit is een onopvallend pedagogisch aspect van het kippenleaseproject. Tenslotte worden kippen uit de bio-industrie een kans gegeven op een tweede, dierwaardig, leven.

leasekip

Voor een vast bedrag per maand sluit men een leasecontract af waarvoor men twee kippen en een kippenhok krijgt. Uitgebreide informatie en een contract zijn op de website van Cantecleer in één document te downloaden. Binnen Kampen worden kippen en hok persoonlijk afgeleverd door beheerder Hanjo IJkhout en zijn vrijwilligers met de bakfiets. Kinderboerderijen uit onder andere de Randstad hebben het project omarmd zodat de leasekippen van Cantecleer door het hele land hun weg vinden.  Bij vragen of problemen kan men zich altijd wenden tot Cantecleer. Het adagium luidt daarom simpelweg “Gewoon proberen!”

bakfiets

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
http://www.Cantecleer.com/lease-een-kip/
http://www.OndernemendeKinderboerderijen.nl/page7

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x