Kleemansboom herplant door naamgever

Kleemansboom herplant door naamgever

Natuur, Nieuws, Politiek 0 Comment

Tegenover het Oorgat samen met de huidige burgemeester

 

Aan De la Sablonièrekade is afgelopen vrijdag een nieuwe kastanjeboom geplant. In september vorig jaar was de eerdere boom omgewaaid. De paardenkastanje is genoemd naar ex-burgemeester Kleemans en werd samen met huidig burgemeester Koelewijn weer in ere hersteld. Twee burgervaders in het groen leverden samen met de stralende zon mooie plaatjes op.

De nieuw geplante kastanje genoemd naar voormalig burgemeester Kleemans.

Ondanks de luchtige handeling kwamen er ernstige overwegingen naar boven bij de aanwezigen. Henk Kleemans prees de locatie van ’zijn’ boom, naast het oorlogsmonument in het plantsoen tegenover het Oorgat. ”Burgemeesters moeten pal staan voor het vrije woord”, gaf Kleemans aan, om vervolgens ‘zijn’ boom de boom van het vrije woord te noemen.
 
Bort Koelewijn merkte op dat burgemeesters goede zorg nodig hebben, net als de boom. “Gelukkig”, merkt Koelewijn op, ”gaat niet het bekende spreekwoord op boompje groot, plantertje dood”. Hij heeft een gedichtenbundel meegenomen van Maarten van den Elzen, omdat Kleemans zowel dichten waardeert als ze zelf schrijft, en draagt daaruit voor.

Vroegere burgemeester Kleemans krijgt nog één keer de ambtsketen om van huidig burgemeester Koelewijn.

Ofschoon officieel tegen de regels, krijgt Kleemans nog één keer de ambtsketen om. Wethouder Martin Ekker en Kleemans’ vrouw assisteren de beide burgervaders met de eerste schoppen zand te scheppen aan de wortels van de rode paardenkastanje. Een solitaire boom die volgens Kleemans symbool staat voor het burgemeestersambt. De laatste Kamper burgemeester van de vorige eeuw geniet van zijn pensioen en kan deze klus goed aan want hij is nu bedreven geraakt in tuinieren.
 
B&W gooien de kuil dicht.

De eerste Kleemansboom was verdroogd en de tweede omgewaaid. Het pontje genoemd naar de ex-burgemeester houdt beter stand. Hoe zal het deze derde boom vergaan? Met het vaarverkeer op de achterliggende IJssel en de verticale positie van de boom zou je toch mogen verwachten: Drie maal is scheepsrecht.

Bort Koelewijn schiet een foto voor Twitter.

Zie ook:
Kastanjegedichten (Maarten van den Elzen)
Kamper burgemeesters (Wikipedia))
Kleemanspontje (Kamperzeedijk)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x