Klokkengietertapes deel 4:<br>de compagnon, Johan Schonenborch

Klokkengietertapes deel 4:
de compagnon, Johan Schonenborch

Geschiedenis, Kunst & Cultuur 0 Comment

Virtueel op pad met cultuurZIEN

De Klokkengietertapes zijn een nieuwe, hybride vorm van historische informatie delen met een groter publiek. Prikkelende teksten vormen de korte inleiding bij een geluidsfragment. Tijdens het beluisteren van de geluidstape kan beeld bekeken worden van de besproken locatie. Via een link is de informatie na te lezen op de website GeertvanWou.nl.

Compagnonschap
Na 1505 werkte Geert van Wou sr. met een compagnon. Een compagnonschap was een tijdelijke samenwerking tussen twee vakbroeders voor de tijdsduur van een project. Bij Geert van Wou was dit anders. Hij werkte de laatste decennia van zijn leven samen met een vaste compagnon: Johan Schonenborch († 1527).

Johan Schonenborch
Over de afkomst van Johan Schonenborch is weinig bekend. In 1598 duikt hij op in de Kamper archieven. Johan Schonenborch en zijn vrouw Steynalt Voncke werden toen ingeschreven als leden van het Schepenmemorie. Dat was het meest prestigieuze gezelschap van de stad waarvan alle stadsbestuurders lid waren. Daarna duurde het nog tot 1505 voor de samenwerking met Geert van Wou sr. op gang kwam. Deze samenwerking bleef decennialang in stand.

Klokkengietertapes
Deel 4 van de Klokkengietertapes is geheel gewijd aan Johan Schonenborch en Steynalt Voncke. Over twee weken, 24 juni, verschijnt deel 5 van de Klokkengietertapes dat zal handelen over de leerling Jan ter Steghe.
De klokkengietertapes zijn samengesteld uit de geluidsbanden van twee klokkengieterwandelingen door Kampen in maart 2022. Dit project is een samenwerking tussen cultuurZIEN en Kamper Nieuws.

Klik op de speelklok hieronder om de virtuele wandeling in een nieuw venster te starten.

Klokkengietertapes deel 1: Geert van Wou

Zie ook:
Deel 3: Klokken en kanonnen
Deel 2: Woon- en giethuis
Deel 1: Geert van Wou

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x