Klokkengietertapes deel 5:
de leerling, Johan ter Steghe
Geschiedenis, Kunst & Cultuur
24 juni 2022,
0 Comment
Virtueel op pad met cultuurZIEN
De Klokkengietertapes zijn een nieuwe, hybride vorm van historische informatie delen met een groter publiek. Prikkelende teksten vormen de korte inleiding bij een geluidsfragment. Tijdens het beluisteren van de geluidstape kan beeld bekeken worden van de besproken locatie. Via een link is de informatie na te lezen op de website GeertvanWou.nl.
Leerlingen Geert van Wou sr.
Tot nu toe werden leerlingen vooral op stilistische gronden aan Geert van Wou toegeschreven. Er waren overeenkomsten in geluid van de klokken, in de vorm van de klokken, in gebruikte afbeeldingen en letters. Vaak is het een aanname omdat iemand betrokken was bij het gieten van klokken door Geert van Wou. Of omdat een klokkengieter tegelijk met Geert van Wou in een stad verbleef.
Getuigenis Johan van Breda
Onderzoek in de Kamper archieven levert voor het eerst een direct verband op tussen Geert van Wou en een leerling. Te beginnen met de vondst van een getuigenis uit 1523 door Johan van Breda, de stadssecretaris. Daarna vielen de archivalische puzzelstukjes in elkaar en kon een sluitend bewijs worden geleverd voor Johan ter Steghe als zijnde leerling van Geert van Wou senior.
Klokkengietertapes
In deel 5 van de Klokkengietertapes draait het om Van Wou’s leerling Johan ter Steghe en zijn vrouw Engele. Over twee weken, 8 juli, verschijnt deel 6 dat zal handelen over de zoon, Geert van Wou jr.
De klokkengietertapes zijn samengesteld uit de geluidsbanden van twee klokkengieterwandelingen door Kampen in maart 2022. Dit project is een samenwerking tussen cultuurZIEN en Kamper Nieuws.
Klik op de speelklok hieronder om de virtuele wandeling in een nieuw venster te starten.
Zie ook:
• Deel 4: Compagnon Johan
• Deel 3: Klokken en kanonnen
• Deel 2: Woon- en giethuis
• Deel 1: Geert van Wou