Bemoedigende klokkenluiding op herhaling (video)

Bemoedigende klokkenluiding op herhaling (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Als teken van verbondenheid bij aanvang nieuwe jaar 2021

Het teken van hoop uit de eerste golf herhaalt zich aanstaande Nieuwjaarsnacht als teken van verbondenheid. De fracties van CDA en SGP hebben het gemeentebestuur gevraagd zich aan te sluiten bij het landelijke initiatief. Veel gemeenten doen mee en ook in Kampen zullen tien minuten de kerkklokken luiden ter bemoediging van alle inwoners.

Sympathiek
Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar vroegen de fracties van SGP en CDA om de landelijke CDA-oproep te volgen en op één januari om middernacht de kerkklokken tien minuten te luiden. Dit om ”onderlinge verbondenheid te creëren”. Volgens Klaas van den Bosch (SGP) “hebben we in Kampen veel mooie kerkgebouwen en we zouden dat erfgoed heel graag inzetten om elkaar op deze speciale manier een gelukkig nieuwjaar toe te wensen”.
Hij gaf aan het mooi te vinden als “op ons prachtige carillon om twaalf uur ’s nachts ‘Stille Nacht’ zou klinken”. Beent Keulen (VVD) vroeg daarop of het ook iets collectief kan zijn voor iedereen in de gemeente Kampen. Burgemeester Koelewijn noemde het een “sympathiek idee” en legde het voor aan de kerk- en klokkentorenbeheerders.

Een klok in de Bovenkerk van Kampen.

#nietalleen
Het landelijke CDA riep alle kerken in Nederland op het nieuwe jaar in te luiden door de kerkklokken te laten beieren om middernacht in de oudejaarsnacht. Kamerlid Chris van Dam doet deze oproep op social media onder de hashtag #nietalleen. “Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken,” zegt Van Dam voor zijn camera, “maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd.”
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers steunde de oproep gevolgd door veel gemeenten en kerken. Op Twitter klonk echter ook de reactie: “Leuk. Alsof we het jaar ten grave dragen in plaats van het nieuwe begin in te luiden.” Dat in Kampen het gebeier samen zal gaan met carbidknallen, hadden ze in Den Haag niet voorzien.

Herhaling
Tijdens de eerste golf van de heersende pandemie kwam de oproep van de Raad van Kerken (zie onderaan). Veel Kamper kerken luidden toen drie woensdagavonden achter elkaar de klokken. Kamper Nieuws legde vast hoe onder andere de Christelijk Gereformeerde Kerk in de binnenstad meedeed om een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden.

Zie ook:
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x