Kamper Kogge figureert in EO-documentaire over Vijfde Kruistocht
Nieuws 21 april 2018, 0 CommentSchrijver Jaap van Moolenbroek gefilmd en geïnterviewd over zijn boek ”op volle zee”
De kogge staat bekend als hèt vracht- en handelschip uit de Hanzetijd waarmee Hanzesteden als Kampen, Lübeck en Bremen rijkdom verwierven. De Friezen gebruikten de kogge ook om op kruisvaart te gaan naar Jeruzalem. De EO maakt een documentaireserie over de Vijfde Kruistocht aan de hand van een boek van Jaap van Molenbroek. Als enige nog varende kogge in Nederland, werd de Kamper Kogge gevraagd om als decor te dienen.
Op naar Urk
’s Morgens maakten de bemanning van de Kamper Kogge zich gereed om naar Urk te varen. Onderweg troffen ze de Summertime waarmee gezusterlijk door de Ketelbrug werd gevaren. In de file op de brug stond juist een bekende die de doortocht filmde. Ruim op tijd arriveerde de Kamper Kogge in de haven van Urk waar stipt op tijd Jaap van Molenbroek en zijn vrouw op het schip kwamen. Jaap van Molenbroek heeft het boek ’Nederlandse kruisvaarders naar Damiate aan de Nijl’ geschreven. Deze relatief onbekende kruistocht wordt in een vierdelige documentaireserie door de Evangelische Omroep verhaald.
De televisieploeg arriveerde ook aan de kade waaronder regisseur Hans van der Steeg en presentator Kefah Allush. Nadat iedereen en alle apparatuur aan boord was, werd het IJsselmeer opgevaren om te simuleren dat men ”op volle zee” voer. Kefah Allush kroop in de huid van de kruisvaarder van toen. Terwijl hij Jaap van Molenbroek bevroeg over het boek, hesen de vrijwilligers van de Kamper Kogge, gestoken in de kleding van toen, het zeil. Frederik Visser was vanuit Seveningen meegevaren om als cameraboot te dienen. Zo kon een cameraploeg van afstand in zijn geheel de Kamper Kogge filmen op de woeste baren op weg voor de Vijfde Kruistocht.
Slag om Damiate
In de Middeleeuwen werd met kruistochten geprobeerd om het Heilig Land te heroveren op de moslims. Toen Jeruzalem wel ingenomen maar niet behouden kon blijven, werd besloten om tijdens de Vijfde Kruistocht Damiate aan de Nijl in te nemen. Dat werd een zware strijd maar slaagde uiteindelijk wel in 1218. Naderhand ontstonden er mythes en sages rondom deze strijd en Jaap van Moolenbroek ontrafelt na uitgebreid onderzoek feiten en fictie. Nepnieuws en hoaxes bestonden toen ook al. Duizenden Friezen namen deel aan de kruistocht en voeren met koggevloten naar de te veroveren steden. Toen de EO besloot het onderzoek en boek van Van Moolenbroek in een vierdelige documentaire vast te leggen, werd de Kamper Kogge benaderd voor medewerking. Met de inkomsten uit dergelijke opdrachten kan het Kamper icoon onderhouden en in de vaart gehouden worden door de vele vrijwilligers.
Na een geslaagde opnamedag keerde de Kamper Kogge huiswaarts. De reconstructie wordt vaker gevraagd om als decor te dienen, voor films of bijvoorbeeld een boekpresentatie (zie onderaan). De verfilming door de EO, die in september op de buis komt, is een nieuw wapenfeit. Die geweldlozer verliep dan in de kruistochten van weleer.
Zie ook:
• Kamper Kogge toneel voor presentatie kinderboek over Hanze
• Kamper Kogge slaagt erin aloude Hanzeroute ’om de Noord’ te zeilen