Koning Willem-Alexander opent waterweg èn Scheeresluis (video)

Koning Willem-Alexander opent waterweg èn Scheeresluis (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Namen bouwwerken Reevediep officieel bekend gemaakt

De nieuwe waterweg tussen IJssel en Drontermeer is een feit. Donderdag 14 maart kwam koning Willem-Alexander naar de Kamperstraatweg. Met het openen van de deuren van de recreatieschutsluis werd de nieuwe waterverbinding gelegd. Deze behoudt de naam Reevediep. Inwoners mochten voor de andere bouwwerken namen voordragen. Die zijn vandaag bekend gemaakt. De goede kijker had bij het koninklijk bezoek al de nieuwe naam Scheeresluis gezien.

Ruimte voor de Rivier
De koning ging donderdagmorgen eerst naar Kamperveen. In de Hervormde Kerk aan de Hogeweg werd hij bijgepraat over het programma Ruimte voor de Rivier. Dat werd tegelijk met de opening van het Reevediep afgesloten. Na 20 jaar praten en 4 jaar bouwen is op 34 punten in Nederland meer ruimte gecreëerd voor de rivieren. De IJsseldelta was één van de laatste.
Bij Kampen is er 8 km IJssel uitgebaggerd en zijn er in 5 uiterwaarden maatregelen genomen. En er is een hoogwatergeul aangelegd over Kamperveens grondgebied. De ”bypass” werd Reevediep gedoopt, zoals toenmalig gedeputeerde Theo Rietkerk en staatssecretaris Joop Atsma op 5 november 2012 onthulden. Voor het inlaatwerk, de brug en de twee sluizen mochten inwoners van Overijssel, Gelderland en Flevoland in oktober 2018 jaar namen voordragen.

Het Kamper Trompetter Korps speelde tijdens de openingshandeling.

Bouwwerken Reevediep
Meer dan 500 mensen hebben gestemd op de drie per bouwwerk geselecteerde namen uit de ruim 150 voorgedragen namen. Maandagmorgen 22 april om 10 uur zullen de bedenkers de naambordjes onthullen. Ze trappen daarmee op Tweede Paasdag ook het Reevediep Festival af. Te midden van activiteiten en optredens kan iedereen dan het Reevediep en de natuur eromheen verkennen – te voet, per fiets of vanaf het water.
Het bord op de recreatieschutsluis verraadde de nieuwe naam al en de sluis in het Drontermeer behoudt de naam die het in de wandelgangen al kreeg. Dit zijn de nieuwe namen voor de vier bouwwerken van oost naar west:

* Inlaatwerk > Het Lange End – Bedenker Antoon Borgonje geeft aan dat de Kamperstraatweg vroeger bij Kampenaren bekend stond Het Lange Ende. Als de jongelui op hoogtijdagen in grote groepen de bossen van Wapenveld en Wezep hadden opgezocht, wachtte hen nog een lange fietstocht terug. Scholpenoirt (oudst bekende naam inlaatgebied) en Oude Scheere (vroeger erf in het gebied) vielen af.
* Recreatieschutsluis > Scheeresluis – Evert Duitman vertelt dat vroeger in dit gebied de erven lagen genaamd Nieuwe Scheere en Oude Scheere, zoals de boerderij ten westen van de sluis nog steeds heet. Scheere is verwant aan shore (Engels voor kust). Oeversluis (naar de erven Klein en Groot Oever) en Koning Willem I Sluis (die al twee eeuwen geleden het Reevediep bedacht) vielen af.
* Brug N50 over Reevediep > Reevediepbrug – Niet spectaculair, volgens Toon Slurink, maar wel duidelijk en in lijn met Eilandbrug, Roggebotsluis enz. Enkbrug (oude veenplas en huidig natuurgebied nabij de brug) en Buiten Wetering (watertje parallel aan de N50) vielen af.
* Schut- en spuisluis (Drontermeer) > Reevesluis – Aart Dooijes wijst op de grote inham ter plaatste ten tijde van de Zuiderzee die Reeve genaamd was. Buiten Reevesluis (verwijzend naar prehistorische vondsten ter plaatse) en Dronthersluis (ligt in gemeente Dronten) vielen af.

 

Koning Willem-Alexander opent de sluis geflankeerd door gedputeerde Bert Boerman en minister Cora van Nieuwenhuizen.

Zie ook:
Reevediep levert archeologische vondsten op
Koning bezoekt Reevediep maar opent geen vaarrouteSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x