Koning bezoekt Reevediep maar opent geen vaarroute

Koning bezoekt Reevediep maar opent geen vaarroute

Nieuws, Politiek 0 Comment

Willem-Alexander zal sluis openen doch Raad van State stelt uitspraak opnieuw uit

Half maart komt Zijne Majesteit de Koning naar Kampen om het Reevediep officieel in gebruik te nemen. De nieuwe waterweg tussen IJssel en Drontermeer wordt echter vooralsnog geen doorgaande vaarroute. Voor de tweede maal heeft de Raad van State een beslissing hierover uitgesteld. Na het openen van de sluis kan de koning het nieuwe deltagebied bekijken maar hij mag niet naar het Drontermeer varen.

Afronding project
Met de komst van koning Willem-Alexander donderdagochtend veertien maart zal het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta afgerond worden. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de koning de sluisdeuren zal openen om de IJssel en het Reevediep te verbinden. Daarmee zal de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer een feit zijn.
Aansluitend bekijkt de koning ter plaatse het nieuwe deltagebied. Hij zal uitleg krijgen over het belang en de uitvoering van het project. Daarbij zal hij ook bewoners ontmoeten alsmede uitvoerders en mensen die vanuit Social Return on Investment (SROI) aan het project hebben meegewerkt.
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) zal de koning vergezellen. Zij gaf eerder het startsein voor de sluis aan de andere kant van de waterweg (zie onderaan). Andere bestuurders gaven eerder het startsein voor de recreatieschutsluis bij de IJssel (zie onderaan) die de koning zal openen.

Bij de Reevesluis in aanbouw staat deze uitkijktoren.

Overstromingsgevaar ingedamd
Met het Reevediep wordt de IJssel een extra afvoer van water geboden. Daarmee is de waterveiligheid in het gebied versterkt. Ter compensatie van de grote inbreuk op het gebied, is de aanleg van het Reevediep gecombineerd met de aanleg van 350ha nieuwe deltanatuur. In heel Nederland heeft het project Ruimte voor de Rivier op 34 plaatsen langs de grote rivieren maatregelen genomen. Boven Nijmegen is langs de Waal ook een ‘bypass’ aangelegd die land afgesnoept heeft van het aangrenzende dorp Lent.
Gemeente Kampen zag en ziet in het nieuw ontstane Reevegebied kansen voor toerisme en (luxe) woningbouw. Voor dit laatste is het Reevedorp volop in ontwikkeling en al in verkoop. Voor het eerste ziet de gemeente graag een doorgaande vaarverbinding voor recreanten van IJssel naar Drontermeer. Tegen beide plannen zijn Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta in het geweer gekomen bij de Raad van State.

Uitspraak nogmaals uitgesteld
Afgelopen maandag werd bekend dat de Raad van State voor de tweede maal zes weken extra tijd nodig heeft om tot een uitspraak te komen over de twee ”gevoegde zaken” (zie onderaan). Waarschijnlijk is het Arrest van het Europese Hof van Justitie hieraan debet. De Raad van State heeft dit nog niet bevestigd aan Kamper Nieuws. In dat arrest wordt geëist dat de Stikstofregelgeving (PAS) strenger wordt.
De Raad van State probeerde in februari in een hoorzitting met deskundigen meer duidelijkheid te krijgen over hoe om te gaan met dat arrest. Hierover wordt pas in mei meer duidelijkheid verwacht (zie onderaan).
Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta wezen in hun beroepschriften op de aantasting waartoe de vaarbewegingen èn de woningbouw zullen leiden voor de beschermde soorten in de Scherenwelle en de Zalkerwaard. Met het uitstel mogen de laatste 150 meter van het Reevediep nog steeds niet bevaren worden. Maar de koning kan natuurlijk altijd weer rechtsomkeert maken.

De doorgaande vaarverbinding is gereed voor opening maar vooralsnog niet toegestaan.

Zie ook:
Raad van State gelast nader onderzoek Reevediep en dorp Reeve (juni 2018)
Vaarverbinding Reevediep sprookje volgens Werkgroep Zwartendijk (jan. 2018)
Uitspraak RvS PAS-pilotzaken op z’n vroegst in mei
En:
Eerste paal Reevesluis geslagen door minister IenW (feb. 2018 – video)
Ondertekening minister Schultz bekroning PR (dec. 2016)
Bouw recreatieschutsluis Reevediep aangevangen (mei 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x