Straten en scholen lopen zich warm voor Koningsdag

Straten en scholen lopen zich warm voor Koningsdag

Nieuws 0 Comment

Pleviersingel hangt al 25 jaar de lampen en vlaggen op

Met Koningsdag in het vooruitzicht, kleurt menige straat in Kampen weer oranje en/of rood/wit/blauw. Omdat de verjaardag van de koning dit jaar op zaterdag valt, was het bij veel (basis)scholen al op vrijdag feest. Bij cbs De Ontdekking stond ’s morgens al een grote groep leerlingen in oranje gehuld. Daar tegenover branden aan de Pleviersingel al twee weken ’s avonds lampjes langs het water – een traditie van al 25 jaar.

Lichtsnoer
In veel straten zijn oranje danwel rood/wit/blauw vlaggetjes aan de huizen gehangen. Zo ook aan de Pleviersingel ten noorden van Brunnepe. De vlaggetjes gaan al 25 jaar mee. Destijds zijn ze zelf gemaakt. Volgens Corrie Mol was het wel ”pokkewerk” dat menig naaimachine en naalden heeft gekost. In de Pleviersingel ligt een water dat vroeger van de IJssel naar de Zuiderzee stroomde. Langs de waterrand hangen lampjes die ’s avonds branden.
De stroom daarvoor wordt tussen vier buurtbewoners gewisseld. Ze zijn al eens vervangen door LED-verlichting met subsidie van ’Buurt aan Zet’. De 43 huizen, en een enkel huis op de kop aan de Greenteweg, vormen een hechte buurt waarin nieuwe bewoners snel worden opgenomen.

Pleviersingel, Kampen


Groene Draeck
Op het groene veldje bij de Sint Jorisstraat is, tegelijk met de vlaggetjes in het straatbeeld, een koninklijke lounge gemaakt. Met natuurlijke materialen wel te verstaan oftewel een houten picknicktafel met daarboven een kroon. Natuurlijk ontbreekt de rood/wit/blauwe vlaggetjes niet.
Zo leeft menige straat naar Koningsdag toe. Het Kamper Trompetter Korps zal zaterdagmorgen om half acht Reveille in Brunnepe houden en ’s avonds om zeven uur volgt de Straatparade in Kampen. Vrijdagavond zal Jong KTK meelopen in de Lampionnenoptocht die om negen uur start bij de Kalverhekkenbos.
Zaterdagmorgen ontwaakte Brunnepe met een reveille van het Kamper Trompetter Korps. Onverstoorbaar marcheerden de muzikanten door de smalle straatje van de oudste wijk van Kampen, gevolgd door een schare volwassenen en kinderen.

St. Jorisstraat, Brunnepe, Kampen


Lintjesregen
Vrijdagmorgen reikte burgemeester Sander de Rouwe aan dertien Kampenaren een koninklijke onderscheiding uit. Zij worden hiermee beloond voor ”hun bijzondere verdiensten voor de samenleving”, zoals het officieel heet. Zes vrouwen en zeven mannen uit Kampen, IJsselmuiden en Wilsum – allen op bejaarde leeftijd op één na. Eelco Last (40) was onbetwist de Benjamin van de gedecoreerden dit jaar.
Eelco Last is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn ”opmerkelijke bijdrage aan de scoutinggemeenschap op lokaal, nationaal en internationaal niveau”. Daarnaast heeft hij veel betekend voor het Full Color Festival en het Stadsparkinitiatief dat resulteerde in een succesvol participatieproject en herinrichting van het Groene Hart.

Reveille door BOV m.m.v. KTK


Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x