Koninklijke Erepenning overhandigd aan jubilerend HKSV

Koninklijke Erepenning overhandigd aan jubilerend HKSV

Nieuws 0 Comment

Kamper kleindiervereniging viert honderdjarig jubileum met bijzonder feestelijke rand

De Hoender-, Konijnen- en Sierduivenfokkersverenging Kampen e.o. heeft vrijdagavond haar honderdjarig bestaan gevierd met een receptie. De feestelijke avond werd luister bijgezet door de toekenning van een Koninklijke Erepenning. De Commissaris van de Koning werd waargenomen door burgemeester Koelewijn. Hij sprak vol lof over de kleindiervereniging, evenals KLN-bestuurslid Foksta die de felicitaties namens de landelijke vereniging overbracht.

HKSV Kampen
Op 24 april 1918 werd de HKSV opgericht en momenteel kent ze 110 leden. Daarvan zijn er 18 jeugdlid, het hoogste aantal binnen Overijssel. Deze relatief grote betrokkenheid van de jeugd werd door meerdere sprekers geroemd. Sommige (volwassen) leden zijn dit al decennia lang. Enkele van die zeer trouwe leden ontvingen eerder een koninklijke onderscheiding. Nu viel die eer te beurt aan hun vereniging.
Na de openingswoorden van Bort Koelewijn en Kor Fokstra werden vier trouwe leden uit de zaal naar voren geroepen. Drie van hen werden door HKSV-voorzitter Eikelboom benoemd tot lid van verdienste en één tot erelid. Jan-Jaap Eikelboom roemde ook enkele families met meerdere leden, vaak doorgegeven van ouder op kind zoals bij de familie Kok waar het fokkersbloed al door vier generaties stroomt.
Deze jubileumreceptie was waarschijnlijk één van de weinige gelegenheden waarbij de dieren ontbraken. De feestelijke avond was alleen voor de baasjes en verzorgers bestemd.

De bijzonder gehuldigde leden van HKSV.

Koninklijke Erepenning
Burgemeester Koelewijn nam waar voor Commissaris van de Koning Andries Heidema die door een keelvirus verhinderd was. Koelewijn droeg voor uit een jubileumrede van 25 jaar geleden waarin treffend opgemerkt werd dat uit vele Nederlandse spreekwoorden blijkt hoe goed de mens de dierenwereld kent. Hij hoopt mens en natuur meer samen te laten komen via de kleine (huis-)dieren. Toen hij verhaalde over de lotgevallen van de konijnen van zijn zoon, die alleen woont, zag je de oren spitsen in de zaal met kleindierliefhebbers.
In 1965, vertelde de burgervader, heeft koningin Juliana de Koninklijke Erepenning ingesteld voor (sport)verenigingen, stichtingen en instellingen die aan bijzondere voorwaarden voldoen. Heden symboliseert de onderscheiding ”het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.” De brief van de Grootmeester van het Koninklijk Huis, die de toekenning uitvoert, werd naast de penning gelegd.

Jeugd & Hanzeshow
Op tafel kwam ook de onderscheiding te staan van Kor Fokstra, namens de overkoepelende KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland). Hij roemde het goede bestuur dat de HKSV telkens heeft. Vol lof was hij over de betrokkenheid van de jeugd die ook altijd aanwezig is bij de landelijke jeugdshow in Laren. Jan-Jaap Eikelboom had vooraf toegelicht dat elk jeugdlid, waar nodig, een persoonlijke volwassen begeleider krijgt bij het verzorgen en fokken van zijn of haar kippen, konijnen, (dwerg)hoenders, cavia’s en/of watervogels.
In den lande is de HKSV bekend van de Hanzeshow die al dertig jaar wordt georganiseerd. Tijdens dit grootse kleindierevenement worden allerlei soorten kleindieren door een deskundig keurmeesterskorps beoordeeld op hun raseigenschappen. ”De verzorging van de dieren is altijd top,” zei Fokstra. Per ras en diergroep bestaan er prijsklassen. Daar komt alles samen waar de HKSV ook uit bestaat volgens Eikelboom. Een vereniging van vrienden, liefhebbers en kenners.

Het bestuur van HKSV neemt de felicitaties in ontvangst.

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top