Koperen jubileum Ikonenmuseum goed bezocht

Koperen jubileum Ikonenmuseum goed bezocht

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Veiling door Joseph Estié resulteert in mooie opbrengst

Strikt genomen is de datum gepasseerd en is het Ikonenmuseum Kampen al langer dan 12,5 geopend. Zaterdagmiddag werd het koperen jubileum gevierd met een feestelijke borrel voorafgegaan door een lezing en een veiling. Het Ikonenmuseum stroomde vol met (religieuze) kunstliefhebbers en de veiling kende een mooie opbrengst.

Lezing door Pleij
Samen met de ’Vrienden van het Ikonenmuseum’, genodigden en belangstellenden begon het lustrumprogramma met een lezing van prof. dr. Herman Pleij. De emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde is gespecialiseerd in de Middeleeuwse literatuur maar liet blijken ook het nodige van de schilderkunst te weten. De Telegraaf beschreef hem eens alsvolgt: ”In zijn hart huist een acteur, in zijn hoofd bruist de wijsheid van de professor. Die combinatie maakt hem tot een unieke marskramer van de wetenschap.”
Pleij is lid van het Comité van Aanbeveling van de Alexander Stichting, die de ikonencollectie van het museum beheert. In het Comité zitten vertegenwoordigers uit landelijke publieke, private en culturele organisaties om de stichting te ondersteunen in haar fondsenwerving. De boeiende lezing van Pleij deed het uur omvliegen.

Herman Pleij verzorgde een lezing tijdens het lustrum van het Ikonenmuseum.

Veiling door Estié
Na de pauze werd het atrium gereed gemaakt voor een veiling van diverse ikonen uit het depot. Het Ikonenmuseum kent een goed gevuld depot. Volgens Helmich Heutink, voorzitter van de Alexander Stichting, is niet alles geschikt om te exposeren. Bovendien worden soms ikonen of andere kunstobjecten geschonken aan het museum met als doel het te verkopen. Voor de realisatie van haar doelstellingen is de stichting afhankelijk van externe financiering.
Als veilingmeester trad de Kamper antiquair Joseph Estié op. Hij is één van de experts in het TV-programma ’Tussen Kunst en Kitsch’. In oktober sierde hij de omslag van de glossy Bijzonder Kampen (zie onderaan). Estié heeft al eens eerder geveild voor het museum. Dit was de derde veiling in het betrekkelijk korte bestaan van het museum. De prijzen van de 36 kavels, meest metalen ikonen, liepen uiteen van €5 tot €180. In totaal bedroeg de opbrengst ruim €2200. De ’Vrienden van het Ikonenmuseum’ schenken dit op hun beurt aan het museum.

Joseph Estié trad als veilingmeester op tijdens het lustrum van het Ikonenmuseum.

Opgericht door Heutink
De Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe kunst werd eind 2003 opgericht door Helmich Heutink. Hij wilde een particuliere ikonencollectie voor de toekomst veilig stellen en toegankelijk maken voor publiek. Op een eerste expositie kwamen veel positieve reacties waarna naar een permanent onderkomen werd gezocht. Toen kwam de huidige, zeer passende ruimte vrij van het voormalige Minderbroedersklooster waarvan ook de Broederkerk en de Stadsgehoorzaal deel uitmaakten. Eind 2005 opende het museum dat de grootste collectie ikonen van West-Europa herbergt.
Iedereen kan ’Vriend’ worden van het museum en dat daarmee financieel ondersteunen maar tevens om betrokkenheid te tonen. Inmiddels beheert de stichting een collectie van ruim 2000 ikonen, bestaande uit onder andere houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15e tot en met de 21e eeuw. Het museum heeft al 25 unieke tentoonstellingen achter de rug. Momenteel lopen nog tot 30 maart de exposities ’Maria, een geschiedenis’ en ’Strip wordt ikoon’ (zie onderaan).

Helmich Heutink staat bij een Russische ikoon van Alexander Nevski.

Beeldend
In onderstaande video licht Heutink een bijzondere ontdekking uit 2016 toe. Op bovenstaande foto staat hij bij een Russische ikoon van Alexander Nevski, de naamgever van de stichting. Hij wijst op een trucje dat daarin verwerkt is en dat Frans Hals ook gebruikte in zijn schilderijen. Welke truc? Bezoek daarvoor het Ikonenmuseum.

Zie ook:
Joseph Estié siert omslag BK04
Expositie verbindt Ikonenmuseum met Stripspektakel

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x