Hoe Kringloop Kampen het spel verloor

Hoe Kringloop Kampen het spel verloor

Nieuws, Politiek 0 Comment

Gemeente, verstrikt in eigen regels, geeft werk in Kampen weg

Bij ingewijden was het nieuws al bekend dat afgelopen donderdag naar buiten dat. De verwerking van herbruikbare goederen, zogenaamde goedzooi, gaat naar Het Goed. Deze commerciële onderneming heeft haar hoofdkantoor in Emmeloord en ontbeert binding met Kampen. Diverse partijen in de Kamper gemeenteraad zijn ontstemd. Het college van B&W, in de persoon van Martin Ekker, volgde de regels van aanbesteding en paste deze niet aan.

Ooit begonnen in de Prinsenstraat in de binnenstad, ontwikkelde Kringloop Kampen zich aan de Noordweg in Kampen tot de volwaardige winkel die het nu is aan de Trekvaart in IJsselmuiden (en een brenglocatie aan de Dieselstraat op Haatland).
Al ruim dertig jaar is hergebruik van goederen het doel en werkgelegenheid de missie. Werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – niet door een handicap, waar Impact zich op richt. Op de loonlijst staan 25 mensen die samen goed zijn voor 13 fte. Deze werknemers zijn de leden van de corporatie, die de sociale onderneming officieel is.

Het bestuur wordt gevormd door drie leden uit de organisatie en twee externe leden, waaronder Bert Weever als voorzitter. Hij ziet het als een welkome sociale aanvulling op zijn raadswerk voor de VVD en bedrijfsactiviteiten voor zijn bouw- en slooponderneming.
Voor Kamper Nieuws maakte hij tijd voor een interview om de situatie toe te lichten.

De ruime winkelruimte van Kringloop Kampen.

Gelijke gunning
Hergebruik van goederen is een onderdeel van de afvalstroom, waarvan de verwerking een nutsvoorziening is. Diverse gemeentes, waaronder Kampen, laten dit uitvoeren door ROVA dat een gemeentelijk samenwerkingsverband vormt. Kringloop Kampen had een contract met de gemeente voor de inzameling en verwerking van goedzooi tot 1 juli jongstleden. Daarna moest dit werk weer op de markt komen (aanbesteed worden).
Kringloop Kampen leek een goede kanshebber binnen het aanbestedingsbeleid dat Kampen, op grond van Europese en nationale regelgeving, in het verleden heeft vastgesteld.

Kringloop Kampen kon echter geen voorkeurspositie krijgen volgens wethouder Ekker. In september vorig jaar had de gemeenteraad in een motie hiertoe opgeroepen maar drie juridische onderzoeken ontraadden dit. Het college van B&W ging hiermee niet over één nacht ijs maar volgde vervolgens wel haar beleid zonder het aan te passen.

De ruime winkelruimte van Kringloop Kampen.

Bert is boos
Als directeur van een groot bedrijf weet Bert Weever alles van aanbestedingen. Te meer als VVD’er heeft hij hiertegen geen bezwaar. Bij Kringloop Kampen gaat het echter om een onderneming die opgebouwd en geworteld is in de Kamper samenleving. Het sociale aspect staat voorop en wordt daarna pas gevolgd door het commerciële aspect.
”Voor Het Goed geldt het omgekeerde”, aldus Weever. Het contract met Kringloop Kampen is voorlopig verlengd tot 30 september in afwachting van gesprekken tussen de partijen. Op haar website benadrukt Kringloop Kampen dat mensen kunnen blijven komen en dat zij kunnen kiezen waar ze hun goedzooi aanbieden.

Met Het Goed zou een vijfde kringloopwinkel haar intrede doen in Kampen. Wat Weever ook steekt, is het feit dat Kringloop Kampen prijstechnisch de winnaar was. Op de aspecten ’social return’ en duurzaamheid scoorde Het Goed meer punten.
”Meer inschrijvingen dan deze twee partijen waren er bovendien niet”, schetst Weever en hij werpt de vraag op of “de mensen, die we uit de bijstand hebben getrokken, nu daarin weer worden teruggeworpen?” Het antwoord zal uit Emmeloord moeten komen.

De kassa van Kringloop Kampen.

Zie ook:
Kringloop Kampen
Het Goed
ROVA

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x