Kamper Trompetter Korps niet voor onze voordeur

Kamper Trompetter Korps niet voor onze voordeur

Gemeente, Nieuws, Opinie 0 Comment

Na zwerftocht vindt showband zelf oefenlokatie

Doorgaans oogst het KTK veel lof en hulde. Zowel bij de (lokale) bevolking als op (inter)nationale evenementen en wedstrijden. Voor die waardering en prijzen moet flink gerepeteerd worden en bij een muziekkorps kan dat natuurlijk niet in stilte. Vervolgens blijkt dat we ook in Kampen dicht op elkaar wonen en kan het KTK moeilijk een plek vinden waar echt alleen de vogels gestoord worden. De aangewezen gemeentelokatie is ook problematisch gebleken en na vele omzwervingen heeft de showband nu zelf een oefenplaats gevonden.

Het Arie van Oortveld, tussen het Stadhuis en het Turn Centrum Kampen (TCK) heeft het KTK sinds de eeuwwisseling in gebruik om te repeteren. Als een natuurlijk grasveld, kende de plek wateroverlast in natte tijden. Daarom besloot de gemeente er kunstgras aan te leggen. Het hernieuwde oefenveld werd in december 2012 feestelijk geopend in bijzijn van de naamgever.
Arie van Oort is een coryfee in Kampen en oud-secretaris van het CKMT, de overkoepelende belangenvereniging voor alle Kamper muziekverenigingen. Multifunctioneel gebruik was één van de voorwaarden die verbonden was aan de provinciale subsidie, waarmee het kunstgras werd aangelegd. Bovendien werd het gebruik ervan alleen toegestaan op door-de-weekse dagen en zaterdagmorgen.
Door deze beperkingen (of juist verruiming voor andere toepassingen) kon het KTK er te weinig gebruik van maken. Toenmalig wethouder Treep kwam twee jaar geleden met de oplossing om het sportveld bij de VIA-scholengemeenschap te gebruiken. Hieraan is per 1 juni een einde gekomen omdat nu de school overstelpt wordt met klachten uit de buurt.

De muzikanten van KTK reperteren op het sportveld.

In de tussentijd heeft het Kamper Trompetter Korps op diverse lokaties in Kampen gerepeteerd maar overal zijn er omwonenden te vinden die overlast ervaren. Op het Arie van Oortveld galmen de klanken tegen de Wortmanflats aan of, bij goede wind, naar de Ebbingestraten. Bij het VIA bereiken de klanken de bewoners van de Flevoweg of de Waterkers, die er even van genieten totdat ze hetzelfde deuntje voor de tigste keer horen – het blijft tenslotte repeteren.
Daarnaast betaalt het KTK zich ’s winters blauw aan sporthalverhuur, waarop ze bovendien geen eerste aanspraak kunnen maken omdat ze onder de noemer cultuur vallen. Twee jaar geleden hebben ze samen met projectontwikkelaar De Gilden een concept gemaakt voor een evenementenhal, op een nog steeds vrije kavel op het geheel vernieuwde industrieterrein aan de Haatlanderdijk. Ondanks voortdurend goed overleg met de gemeente, hield die zich weer op afstand en belandde het plan in een bureaula.

De gemeente had wel een ander terrein gesuggereerd maar dat grenst aan een begraafplaats en het KTK wenst meer dan alleen maar uitvaartmarsen te spelen. Een ander (bedrijfs)terrein dat gevonden werd, zou geëgaliseerd moeten worden om blessures bij repetities te voorkomen en hiervoor schrok de gemeente terug, ondanks het feit dat de kosten in het niet vallen bij het sportbudget.
Maar KTK valt onder cultuur, al zou ze met deze eeuwige spagaat tussen sport en cultuur niet misstaan bij een turnoefening. Bij een overleg met de gemeente zijn tenslotte zowel de wethouders van Cultuur als van Sport vertegenwoordigd.

De eigen vrachtwagen van KTK.

Op eigen initiatief heeft het KTK nu kraanbedrijf BKF op het industrieterrein langs de N50 bereid gevonden om haar voorplein op zaterdag beschikbaar te stellen voor repetities. Vanuit het begrip voor de klachten worden de omwonenden van de VIA-scholengemeenschap bedankt voor hun geduld met een kleine attentie in de brievenbus.
Vanaf deze week oefent de showband aan de Carlsonstraat en niet voor het minste of geringste. Een zesdaagse reis naar Italië staat voor de boeg evenals het Wereld Muziek Concours waar in het verleden al meerdere medailles in de wacht zijn gesleept.

Intussen blijft KTK op zoek naar een permanente oplossing voor de lange termijn. Van een vereniging mag natuurlijk eigen inspanning verwacht worden maar hier spelen ook openbare belangen een rol waarbij derhalve de gemeente betrokken is. Daarnaast is de burgemeester van oudsher de beschermheer van het korps en heeft huidig burgervader Bort Koelewijn bovendien cultuur in zijn portefeuille.
Het Kamper Trompetter Korps is een klinkend visitekaartje voor haar stad. Ondanks dit alles laat het gemeentelijk apparaat de showband bungelen. Om die reden wordt, in weerwil van het vele trompetgeschal bij de KTK-repetities, de loftrompet niet over de gemeente gestoken.

Zie ook:
Reactie van gemeente

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x