Kunsttentoonstelling Droomwerk begint aan rondreis

Kunsttentoonstelling Droomwerk begint aan rondreis

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Kunstwerken en lezingen van Kampen naar Zwolle, Elburg en Dalfsen

De expositie Droomwerk was in de zomermaanden te zien in café Paatje, bovenin de Stadskazerne. Na een afsluitende, interactieve avond met lezingen op die centrale plek in Kampen is de tentoonstelling afgelopen weekeinde in Zwolle gestart met een rondreis. Overal zullen lezingen gehouden worden waarin de vijf deelnemende Kamper kunstenaars een kijkje geven in hun werk en inspiratie. Tijdens de ontmoetingsavonden met de kunstenaars komen zowel fantasie als realiteit langs. Oftewel hun dromen.

Droomwerk
De gevarieerde kunstexpositie ’Droomwerk’ komt voort uit de maand ’Dromen in Kampen’ die Bibliotheek Kampen al enkele jaren houdt samen met UITverGROOT en ondersteund door Cultuurfonds Kampen. Twee jaar geleden is het project om dromen te delen ook digitaal gegaan (zie onderaan). Bij Droomwerk delen vijf Kamper kunstenaars hun dromen. Wouter Berns, Willeke Orsel, Ben Marsman, Linda Westera en Jehudi van Dijk tonen in de expositie hun werk en hun dromen.
De tentoonstelling met schilderijen, beelden en gedichten daagt uit om mee te dromen, je te laten inspireren en ook zelf je droom te delen. Drie van de vijf kunstenaars deden een schepje bovenop deze uitdaging met hun interactieve lezingen op de afsluitende expositie-avond in Kampen.

Inspiratie
Als eerste kwam Jehudi van Dijk aan het woord. Hij maakt knipselgedichten waarbij hij zich afvraagt of hij aan het lezen of aan het schrijven is. Zijn collegegedichtjes kregen veel duimpjes op Facebook en daarom besloot hij daarmee verder te gaan. Hij snijdt oude boeken door en van de snippers maakt hij nieuwe gedichten. De aanwezigen werden ter plekke uitgedaagd en een jonge bezoekster was er de halve avond zoet mee.
Na hem lichtte Wouter Berns enkele schilderijen van hem toe die hij daarvoor van de wanden in Café Paatje haalde. Sinds zijn vijftiende tekent en schildert hij, situaties die niet kunnen maar wel bijna lijken te kunnen. In ’De reis van de blauwe vis’ zitten realistische elementen maar het beeld als geheel is in de praktijk onhaalbaar.
Willeke Orsel ging tenslotte in op haar beeldhouwwerk, de onbewuste processen en haar dromen. Ze moest toegeven dat met het voortschrijden van de leeftijd ze minder droomt. Ze daagde de bezoekers uit met inktvlekken en wat die (kunnen) voorstellen.

Een jonge bezoekster gaat aan de slag met de snippers van Jehudi van Dijk.

Rondreis
De expositie Droomwerk is ook buiten Kampen in het oog gesprongen. Willeke Orsel heeft al een vervolg kunnen boeken in drie plaatsen en hoopt daar nog een vierde aan toe te voegen. Afgelopen zaterdag werd de expositie Droomwerk geopend in Kunstruimte het Langhuis in Zwolle. Van het vijftal Droomwerkkunstenaars bracht Linda Westera enkele liedjes ten gehore, zoals ze ook zong bij de opening van de Maand van Dromen.
In Zwolle (Goudsteeg 8) is de expositie te bezoeken tot 30 oktober op zaterdag en zondag van 13u00 tot 17u00. Op 9 (Linda, Willeke en Jehudi) en 30 (Ben en Wouter) oktober zijn er vanaf 14u00 lezingen. In Elburg (KunstHub BinK, Beekstraat 57) is de tentoonstelling van 7 tot 30 oktober te bezoeken op zaterdagmiddag met lezingen op 11 (Jehudi en Willeke) en 20 (Ben, Linda en Wouter) oktober. In februari en maart verrijst Droomwerk bij de Trefkoele in Dalfsen.
Spontaan klinkt vanuit de kunstenaarsgroep een opmerking die ook enkele Kamper galeriehoudsters recent uitten (zie hieronder): „Kampen mag trots zijn op haar kunst(enaars) en creativiteit!”

Zie ook:
Maand van Dromen van start met expositie
Dromen in Kampen
„Laat je inspireren door Kampen Kunststad!”

Het thema dromen komt terug in het nummer van Esther Groeneberg dat ze samen met Daniël Lohues schreef en waarvoor Jehudi van Dijk de clip maakte. ‘Rennen voor de boot’ is afkomstig van het gelijknamige album van Esther Groenenberg dat op 30 september verschijnt.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x