IJsselkogge inspireert kunstenaars KUP-11

IJsselkogge inspireert kunstenaars KUP-11

Kunst, Nieuws 0 Comment

Expositie ’Kunst boven water’ in Stadskazerne loopt ten einde

Ruim een maand is de IJsselkogge nu terug in Kampen. Dat wil zeggen, in de vorm van kunstwerken die daarop zijn geïnspireerd. Het kunstenaarscollectief KUP-11 uit Flevoland heeft, na bestudering van het bijzondere scheepswrak in de conserveringshal, de IJsselkogge verbeeld op zeer uiteenlopende wijze. In de Stadskazerne is het resultaat deze week nog te bewonderen, geflankeerd door archeologische rekwisieten.

Kunst Uit de Polder (KUP)
Een aantal beeldend kunstenaars uit Flevoland, 11 in totaal, hebben zich in 2011 verenigd in KUP-11. Ze willen elkaar inspireren en versterken. Rondom één bepaald thema organiseren zij regelmatig exposities. In de tentoonstelling ’Kunst boven water’ worden schilderijen getoond die geënt zijn op de IJsselkogge. Het verhaal van de vondst en lichting was de kunstenaars bekend. De IJsselkogge wordt de komende jaren geconserveerd in een speciaal daarvoor gebouwde loods naast museum Nieuw Land (zie onderaan). De acht vrouwen en drie mannen zijn daar rondgeleid, hebben uitgebreid de IJsselkogge gezien en de sfeer eromheen geproefd. Dit alles heeft geresulteerd in een bijzondere collectie schilderijen.

Een schilderij geïnspireerd door de IJsselkogge.

Stadsarchief en Batavialand
De expositie is voortgekomen uit een samenwerking met Stadsarchief Kampen en Batavialand, het nieuwe erfgoedpark ”aan de Lelystadse kust”. Naast de schilderijen, in de benedenzaal van de Stadskazerne, zijn er enkele historische archiefstukken te zien, waaronder het stadsregister ’Digestum Vetus’ uit de 15e eeuw met een tekening van de kogge, charters uit het archief en vondsten van Batavialand met betrekking tot de kogge. Bij elk schilderij wordt informatie verstrekt over de maker, het schilderij (materiaal en/of kunstvorm) en de aanschafprijs. Burgemeester Koelewijn opende op zaterdag 7 april de tentoonstelling die aanstaande zaterdag 19 mei ten einde loopt. De IJsselkogge ligt de komende jaren ter conservering nog in Lelystad. De stillevens zijn een stille getuige van haar schoonheid.

De Nicolaas Plompzaal in de Stadskazernbe (begane grond) waar de expositie te bezoeken is.

Zie ook:
IJsselkogge veilig aan wal bij Batavialand (feb. 2016)
Conserveringshal volop in aanbouw (nov. 2015)
Hoogste punt conserveringsstation bereikt (nov. 2015)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top